Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Ямбол – влез в историята!” – това е обединяващото мото, под което всички музеи и галерии в града канят посетителите на вълнуващо пътуване през вековете чрез интерактивни методи и 3D възстановки.

Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 г. Безистенът в Ямбол отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя атрактивно богатото наследство. Безистенът, строен 1509-1510 г., е паметник на културата и се оценява като един от най-красивите на Балканите. Днес тук на 3 етажа се срещат минало, настояще и бъдеще. В подземния етаж ще откриете „Миналото“. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи, крепости, църкви, паркове. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути из Ямбол, а „Интерактивна земя” – най-значимите моменти от живота на града.  Тук могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, музейното дело, ямболския цепелин, конския трамвай и др.

В залите на Безистена са подредени ценни археологически експонати, предоставени от Регионален исторически музей. Ще видите също редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, която пази богата колекция от декоративно-проложни изкуства, както и експозицията “графикатури” от акад. Иван Газдов.

Интерес в града представлява и Възрожденският етнографски комплекс, оформен във функциониращ архитектурен ансамбъл от сгради в старинен стил.

Атрактивен и много посещаван е Музеят на бойната слава. Той привлича с нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки представят реалистично сцени от бойни действия. В тях са включени експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има едва 7.

През ноември музеят чества 100-годишнина от легендарния полет на т.нар. Ямболски цепелин. Той е един от двата най-големи немски цепелини, използвани през Първата световна война. Легендарният L 59 поставя рекорд за най-продължителен полет от 95 часа и 5 мин., като изминава над 2000 км над Африка, достигайки близо до Хартум, където изхвърля над 12 т бомби. Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни.

В Ямбол може да присъствате и на сражения между тракийски войни и римски легионери. Подобни възстановки се правят в археологическия резерват “Кабиле”, където е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер. Могат да се видят по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации в навечерието на празника на града – Свети Дух

Археологическият резерват, паметник на културата, е на 7 км от Ямбол, където се намира единственият в България запазен голям тракийски град – Кабиле. Останките му са впечатляващи и дават възможност за пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх” – тракийско светилище и слънчева обсерватория. Всяка година през юни стотици изкачват „Зайчи връх“, за да видят изгрева оттук. От 2017 г. астрономическото лято на светилището на богинята Кибела се посреща с орфически ритуал на над 2000 г. Посрещнете и вие тук най-дългия ден на годината!

 

Възрожденски етнографски комплекс

Възрожденският етнографски комплекс в Ямбол е оформен във функциониращ архитектурен ансамбъл от сгради в старинен автентичен стил.

Комплексът включва: етнографска къща с изложба от автентични етнографски експонати и зала за културни събития; ателиета за пресъздаване на художествени занаяти; посетителски културно-информационен център.

Той предлага осъвременени начини за показване на автентични етнографски експонати, за представяне на местния бит и традиции, за уреждане на  различни изложби на творци от трансграничния регион.

В ателиетата за пресъздаване  на художествени занаяти посетителите могат да разгледат експонираните произведения на приложното изкуство, характерни за двата трансгранични района, да се запознаят с  техниките за изработка на художествените произведения.

 

Художествена галерия „Жорж Папазов”

Галерията притежава фонд от над 3500 движими културни ценности. Това, което я отличава от другите галерии в страната, е богатата колекция от декоративно-приложни изкуства. Тук са събрани едни от най-значимите образци в областта на художествения текстил, дърворезба, керамика, метал, стъкло, кожа, накити.

В сбирката на живописта до имената на големите български живописци Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Светлин Русев и др., се нареждат имената и на родените в Ямбол и ямболско големи имена като Георги (Жорж) Папазов, Иван Славов, Георги Попов-Джон и Александър Попгеоргиев.

В специална зала е експозицията, дарена за родния му град от акад. Иван Газдов – авторът на уникалния стил „Графикатура“.

Галерията притежава изключително ценна сбирка от близо 350 икони и църковна утвар, датиращи от 16-20 век, представящи различни иконописни школи.

В постоянната експозиция са застъпени едни от най-ценните експонати от фонда на галерията, между които и иконата на Света Ана с Богородица от XVI век, която има рядка иконографска схема.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Share Button