Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

untitled5

Тази година традиционният четиринадесети благотворителен Виенски бал ще се проведе на 8 март 2014 година в залите на София хотел Балкан под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Република Австрия Герхард Райвегер и кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова. Те са патрони на бала в София за пети пореден път. От Виена пристига 8-членна делегация, водена от г-н Михаел Лудвиг, ресорен кмет за жилищна политика и благоустройство в Община Виена. Посещението му подчертава засилването на връзките между нашите две столици и все по-тясното сътрудничество между двата града. Ще се проведе и официална среща с екипа на кмета на София, г-жа Фандъкова.

Гостите на бала ще имат възможността да се потопят във виенска бална атмосфера с тържествено откриване с полонеза, музикална програма, томбола, среднощен кадрил, виенска кухня и музика. Всичко това ще се случва не само в тържествената бална зала, но и в залите Сердика и Средец и цялото пространство около тях. Ще бъдат посрещнати с чаша шампанско „Шлумбергер“.

Тази година балният оркестър ще бъде дирижиран от гост-диригента от Виена Мартин Кершбаум.

Балът ще отрият дебютантите, подбрани с кастинг от елитни столични гимназии, облечени с рокли на модна къща „Принцес“ и фракове от „Агресия“. Месеци наред за тяхната подготовка работи Ваня Рошкова, която е и хореограф на танците съпътстващи музикалната програма. Те се изпълняват от балет „Вая“ към ОДК – Перник и балерините от VayaDanceStudio. Две от тези момичета вече са приети в училището към Виенската опера и от следващата година ще продължат балетното си образование там. Може някой ден да участват на Виенски бал във Виена.

За кулинарните изненади на вечерта отново ще се погрижи майстор-готвач от Виена. Менюто включва терина от прясно сирене с чери доматчета и зелена салата с орехов дресинг. Основното ястие е рагу от сърна с гарнитура от био пшеница и ориз и пълнена круша с червени боровинки. С виното гостите ще похапват подбрани австрийски сирена. Десертът е лимонова торта „Шьонбрун“ с ванилов сметанов крем и малини. По традиция във винарната гостите ще дегустират различни вина с вурстчета и гулаш и ще слушат традиционната „хойриге“ музика в изпълнение на Ерих Циб от Виена.

Какво да очакват по време на цялата нощ, гостите ще узнават от модераторите на бала, водещите журналисти от БТВ Кристина Баксанова и Виктория Петрова, които участват благотворително.

Във всяка от залите програмата е различна и посетителите на бала могат да избират кога, какво да гледат или къде да се забавляват.

В среднощните часове отново ще поканим гостите да се научат как се танцува кадрил под вещото ръководство на церемониалмайстор от Виена.

Пресслужбата на община Виена подарява на всички дами брошка с кристали Сваровски „Звездата на Сиси“.

С приходите от продажбата на кувертите на цена от 200 лв. (Кралската зала) и 150 лв. (в залите Сердика и Средец) ще бъде подкрепен проекта за закупуване на апаратура за ранна диагностика и лечение за Специализираната болница по онкология в София.

Допълнителни приходи очакваме и от продажбата на билети за благотворителната томбола, в която има много привлекателни награди като диамантен пръстен, предоставен от фирма DiamondsInternationalCorporatin ,която е член и акционер на най-старата диамантена борса в Антверпен и лидер в областта на производството и продажбата на инвестиционни диаманти и луксозни диамантени бижута, хладилник от фирма Либхер, смартфон от Мтел и много други подаръци за дамите и господата.

Share Button