Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

demir baba tekke (6)Туристическа обхващаща територията на три общини –Туристическа дестинация „Исперих-Разград-Попово: Път на древни култури и традиции”, Исперих, Разград и Попово, е разположена в Североизточна България и е част от Източната Дунавска равнина.

Туристическа  Тя предлага за посещение изключително атрактивни и знакови историко-археологически и културни обекти, обособени в три тематични маршрута.
Ако изберете Историко-археологическия маршрут, в община Исперих ще се очаровате от магията на един уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи, очертаващи облика на един внушителен религиозен и политически център на гетските племена – НИАР „Сборяново”. На територията му е разположена забележителната Тракийска царска гробница, обект на ЮНЕСКО, тракийския укрепен град Хелис, гробницата тюрбе на алианския светец Демир баба, тракийското светилище от раннокаменната епоха Камен рид.
В община Разград ви очаква АР „Абритус”, включващ селищна могила от V-IV век пр. Хр, римски военен лагер, няколко селища и късноантичния град Абритус, в околностите на който през 251 г. в битката с готите загива римския император Траян Деций. В Регионалния исторически музей в гр.Разград се съхраняват около 70 хиляди експоната, между които уникалната статуетка на Златен Пегас от IV в. пр. Хр. В кв. Вароша ще усетите духа и атмосферата на Възраждането и на стария Разград.
На територията на община Попово приятно ще ви изненада обновената Късноримска крепост “Ковачевско кале”. Градът заедно с голямата крепостна стена е построен между 308 и 324 г. сл. Хр. по време на съуправлението на императорите Лициний I и Константин I Велики. Друг интересен обект е Тракийската надгробна могила при с. Гагово, построена в края на 4 век пр. Хр. по нареждане и за целите на тракийски гетски аристократ или владетел. Православният църковен храм “Свети Архангел Михаил” е построен през 1863 г. и се състои от бяла църква с каменна облицовка, красиви стенописи, камбанария, зидана каменна ограда и тих приятен двор. Туристическа  Туристическа Туристическа Туристическа 
Ако предпочетете Етнографския маршрут ще имате възможността да разгледате уникални комплекси и в трите общини – Етнографска къща в гр.Исперих, Къщата с дърворезбите в с.Малък Поровец, Вятърна мелница в с.Беленци, Етнографски музей в кв.Вароша в гр.Разград, Етнографски комплекси в селата Побит камък и Топчии, етнографската експозиция в Исторически музей – Попово и Капански архитектурно-етнографски комплекс в с.Садина. Обиколката ви може да бъде съпроводена и с дегустация на местна кухня, както и с анимации, свързани Туристическа  със стари забравени обичаи.Туристическа 
За любителите на събитийно-фестивалния туризъм предлагаме изключително атрактивния Фестивален маршрут. Посетителите ще могат да се насладят на Дните на културно-историческото наследство и Панаира на царевицата в гр.Исперих, да усетят магията на „Белите нощи на Разград”, Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции. А в рамките Туристическа  на Националния кинофестивал на операторското майсторство „Златното око” в Попово, любителите на киното могат да се запознаят с най-новите творби на млади кинооператори и студенти. IMAG0031.JPG
Share Button