Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Paolo Sorentino

Почитателите на естетското кино „с дъх на Фелини” и атмосфера на аристократичния Рим ще видят за първи път на роден екран един от европейските претенденти за „Оскар” – най-новата творба на италианеца Паоло Сорентино с поетичното име „Великата красота/ The Great Beauty”.

Удостоен с десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за „Златна палма” от Кан 2013, филмът на Сорентино ще се срещне и с българската публика – единствено в рамките на София Филм Фест през март!

Този филм е за отлитащото време и за онези часове и дни, които се оказват пропилени в живота ни, – споделя режисьорът. – Отминалото време се превръща в бреме и тежестта на живота ни изморява. Но все пак, по някакъв начин успяваме да дарим с достойнство отредените ни дни… Героите във филма всъщност нямат определена дестинация, до която да стигнат – хората просто се носят из реалността. Очевидно, те винаги са все на едно и също място. Те не отиват никъде. Въпреки това, главният герой, несъзнателно се движи в една точна определена посока – на среща с най-важния момент от миналото, срещата с любовта на живота му в неговата младост…

Вторият филм на италианския режисьор, който ще могат да гледат зрителите на София Филм Фест през 2014 година, е „Последствията от любовта / The Consequences of Love” (2004). Независимо, че в заглавието на филма става дума за любов, това е един разказ за хазартни страсти, в който главният герой няма никакво намерение да застане на страната на губещата кауза. Тита Ди Джироламо (отново любимият на Сорентино актьор Тони Сервило) е 50-годишен сицилианец, който от дълги години пребивава в хотел в безименен град в италианската част на Швейцария. Скрит далеч от външния свят и отделен от семейството си, той се е покрил в анонимност. Любимото му занимание е да прекарва ден след ден в бара на хотела, решавайки кръстословици. Тита не говори с никого, а на лицето му няма и следа от емоция. Всичко се развива в еднообразна монотонност до момента, в който в стаята на Тита се появяват двама наемни убийци – това е началото на поредица от неочаквани обрати, последвани от зашеметяващо трагично-комичен финал. Филмът „Последствията от любовта” е харесван от критиката не само заради нетрадиционния разказ, но и заради модерната си визия и фънки трип-хоп саундтрак.

Програмата, посветена на Сорентино, включва и първият му англоезичен филм – „Това е мястото! / This Must Be The Place” (2011), създаден в сътрудничество с колегата му сценарист Умберто Контарело.

В елегантно разказаната история Паоло Сорентино разисква цял куп важни житейски теми като семейните отношения, идентичността, междуличностните връзки, помирението, войната, отмъщението и любовта през призмата на интригуващия портрет на главния герой, поел на пътешествие, което да го отведе към по-пълно разбиране на собствения, вътрешен свят. Този филм е удостоен с наградата на журито от кинофестивала в Кан през 2011, както и с шест награди „Давид на Донатело”, между които за най-добър сценарий, операторска работа, музика и грим.

Паоло Сорентино е роден на 31 май 1970 г. в Неапол, Италия. Той е режисьор и сценарист, известен с филмите „Великата красота” (La grande bellezza, 2013), „Това е мястото!” („This must be the place”, 2011), „Il Divo: La Vita spettacolare di Giulio Andreotti” (2008), „The Family Friend” (2006), „Последствията от любовта” („The Consequences of Love”, 2004), „One Man Up” (2001). Паоло Сорентино е щастливо женен баща на две деца. Бил е член на журито на Международния филмов фестивал в Локарно през 2008 г. Сорентино председателства журито в секция „Особен поглед” на кинофестивала в Кан през 2009 година. Италианският режисьор е бил председател на журито на филмовия фестивал в Торино през 2012 г.

Филмите на Сорентино се представят на София Филм Фест в партньорство с Италианския културен институт в София.

Share Button