Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Хилядолетия преди нас, земите ни са били населявани от високоразвити, древни цивилизации, които са изчезнали. Частици от тяхното познание са достигнали до съвремието, съхранени в бита и културата – дедите ни са къпели новороденото във вода със сребърна монета, светената вода в християнството се получава след потапянето на сребърен кръст в нея и т.н. В дворците пиели вода от сребърни съдове. При натрупване на прекомерно количество сребро в организма (аргироза), кръвта на знатните особи добивала синкав отенък, от който кожата и лигавицата ставали бледо сиво-синкави. Така „синята кръв“ и „сребърната лъжичка“се превърнала в синоними за произход и благосъстояние.

Има сведения за римския пълководец Сула – единственият,  успял да окупира  Атина и Рим, че по време на военен поход, сред войската му се появила дизентерия. Тогава болестта била истинска напаст! В римската армия имало разделение по съсловни йерархии с различни привилегии: трибуните пиели вода от златни чаши, центурионите – от сребърни, а легионерите – от дървени. Сула забелязал, че най-много боледуват обикновените войни, а най-малко – средното съсловие. Тогава се разпоредил да се заковат сребърни монети в чашите на легионерите и така успял да спаси войската си. Лечебните свойства на среброто са били познати и използвани  в древна Гърция, Китай и Египет, а американските заселници пускали сребърни долари в съдовете с прясно мляко, за да го съхранят  по-дълго време.

Краят на XVIII век отбелязва нова ера в изучаването на среброто и употребата на „сребърна вода“ за медицински цели и в бита, когато през 1893г. C. Von Nageli съобщава за първото „системно изследване за смъртоносното въздействие на металите (в т.ч. среброто) върху бактерии и други низши форми на живот… “. Трудът предизвика огромен интерес в научните среди и доведе до разработването на тематиката по цял свят. Беше доказана способността на среброто да унищожава над 650 патогенни бактерии, гъбички и вируси. Според нобеловия лауреат проф. Зейнер, оптимизирането на сребърното съдържание в организма, е сравнимо с активирането на втора имунна система! Свойството на водата да приема, запаметява и пренася енергоинформация, даде отговор на въпроса защо среброто се използва при някои ритуали и къде е скрита силата на сребърната вода:  благодорният метал преструктурира водната среда, която съхранява мощното бактерицидно действие сребърните йони.

Популяризирането на знанията за сребърната вода доведе до създаването на нови методи и уреди за получаване на базата на електролиза – провеждане на електрически ток между  сребърни електроди, потопени във вода. Бяха разработени филтри със сребро за пречистване на питейната вода за космонавтите от Русия и САЩ, предпочетени пред 23 други варианта. Масово се разпространиха уреди за получаване на сребърна вода за битови и промишлени цели.

За пиене се препоръчва сребърна вода да с по-ниска концентрация сребърните йони, а при външно приложение – по-висока. Течността с концентрация 0,05- 0,1 мг/л, влияе върху обновяването на кръвта като увеличава белтъчното съдържание в нея, благоприятства протичането на физиологичните процеси в организма и има подмладяващ ефект. Може да се използва за компреси и вани, при лечение на респираторни и гъбични заболявания, кожни рани  и проблеми, изгаряния и пр.  Ефективно лекува възпаления на очите, конюктивити у деца и възрастни. Прилага се при заболявания на стомашно-чревния тракт, дисбиоза, кандидоза, намалена имунна устойчивост, хронична умора и др. Унищожава чревните стрептококи и стафилококите в устната кунина. Електрофорезата със сребърна вода е отлично противовъзпалително и обезболяващо средство при лечение на артрити, следоперационни възпалителни процеси, абцеси. Изключително подходяща, когато организмът е алергичен към антибиотиците.

Йоните на среброто ускоряват процеса на стареене на виното, подобряват вкуса му. Сребърната вода дезинфекцира съдове, стабилизира млякото, маслото, обеззаразява ефективно черупките на яйцата, бързо и надеждно дезинфекцира тръбопроводите в пивоварните.Тя консервира добре различни плодови сокове, които дори и без допълнителна термична обработка, могат да се съхраняват по цяла година.

Изследванията и употребите на сребърната вода за пореден път доказаха, че прилагането на научен подход към древното окултно познание може да създаде нови възможности за подобряване на човешкото здраве и качеството на жизнената среда.

 Д-р инж. Гинка Стоева                                                               

Share Button