Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

От 25 юни до 10 юли София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

На 25 юни в Парка на Военната академия звездите на Музикалния театър се откри първия Софийски фестивал на музикалния театър с концерта-спектакъл „ЕДНА ВЕЧЕР С ХИТОВЕТЕ НА БРОДУЕЙ”. На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Фестивалът,учреден от Музикалния театър, се реализира с подкрепата на Столична община. Акцент в първото издание са жанровете на мюзикъла и съвременния балет. Амбицията на организаторите е той да се превърне в знаково събитие в културния календар на София.

Спектаклите ще се играят на специално изградена фестивална сцена в Парка на Военната академия. Тя ще разполага с 560 места, но на този етап ще бъдат запълнени половината от тях.

Във втората вечер на фестивала – на 26 юни – беше показан хитовият мюзикъл „КЛЕТНИЦИТЕ“ на Софийската опера и балет. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла „Клетниците“ в режисьорската версия на Пламен Карталов.еликотърновския театър. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

 

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл CARMEN COLLECTION на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът – дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаковсе заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. За всички останали спектакли билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на представлението – два часа преди началото – на касата на Парк „Военна академия”.

ЗА ФЕСТИВАЛА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Музикалният театър е учредител на Софийския фестивал на музикалния театър. Той се осъществява с подкрепата на Столична община и домакинството на Военна академия „Г.С. Раковски“. От тази година събитието става част от Календара на културните събития на София. Фестивалът ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Целта е фестивалът да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал” – категоричен е директорът на театъра Марияна Арсенова. Фестивалът е част от Културния календар на София от тази година. Българската телеграфна агенция е медиен партньор на фестивала.На 4 юли Софийският фестивал на музикалния театър представя мюзикъла „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”- на Музикално – драматичен театър – Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в сценичен вариант мюзикълът се поставя за първи път от На 27 юни гостува Държавна опера – Стара Загора с три балетни миниатюри„ТАНЦ ПРИ ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ”, „ЛОТОС”,„СЛЕДВАЩИЯТ”. Хореографите Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов вдъхнат живот на своите поетични послания чрез талантливите артисти от интернационалната трупа на Балета на Държавна опера Стара Загора.

Легендарният рок мюзикъл КОСА постановка на Държавна опера Варна – ще бъде представен на 3 юли на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна. Режисьор е Борис Панкин. В главните роли гледаме: Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Нора Караиванова и солистката на Музикалния театър Десислава Николова.

https://youtu.be/YY28_e_HeUk

Share Button