Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

операНавярно за пръв път в света опера “Мантията” ще бъде представена на шлеп – истинското място на действие на любовната история, както е била замислена от Джакомо Пучини.

Това ще се случи по време на първото издание на летния фестивал “Крепост на вековете” от 4 до 13 август във Видин, разкри създателят на идеята акад. Пламен Карталов.
В красивия крайдунавски град вече са изградени 3 сцени за спектаклите на Софийската опера и балет – на шлеп във водите на реката, в единствения у нас изцяло запазен средновековен замък Баба Вида и пред Стамбол капия – една от портите на крепостната система Калето.
На шлепа ще се играят две едноактни опери “Мантията” и “Джани Скики” (4, 5, 6 август). Балетът ще се изявява в централната градска част, на площада пред Стамбол капия, където ще бъдат изпълнени “Лебедово езеро” (11,12 август) и “Зорба гъркът” (13 август).
През деня на 4, 5 и 6 август около и вътре в крепостта Баба Вида на няколко площадки пък ще има детско представление – “Шегобишко на Острова на чудесата” с музика на композитора Георги Костов.
Събитието ще даде нов културен импулс на северозападния край, който ще раздвижи и икономиката, коментира акад. Карталов – един от пионерите на културния туризъм у нас. Кметът на Община Видин Огнян Ценков апелира тя да не бъде квалифицирана като най-бедната у нас. Това е клише и вече не е вярно, а хората там са жадни за изкуство, изтъкна той. Част от средствата за проявата са от бюджета на общината, останалите – от спонсори.
През август регионът ще привлече меломани и от съседните Сърбия, Румъния и други европейски страни, още повече, че “Крепост на вековете” ще съвпадне с второто издание на “Опера на върховете” на Белоградчишките скали – фестивал, който миналата година набра страхотна популярност и сега билетите за него са почти разпродадени, отчете кметът на Белоградчик Борис Николов.опера
В програмата от 21 юли до 6 август ще бъдат показани “Набуко” и “Дон Карлос” от Верди, “Тоска” и “Мадам Бътерфлай” от Пучини, “Пепеляшка” от Росини, балетите “Зорба гъркът”, “Кармен – рапсодия в синьо” и “Дон Кихот”. Спектаклите ще са от 20.00 ч. в първия двор на крепостта. Ново предложение е и специалното събитие посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл пърформанс “Вагнер Магура: богове, великани, джуджета и валкюри”.
Той е с продължителност час и двадесет минути и е планиран за 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 юли от 11.00 ч. Първата му част е във входа на пещерата, втората – в концертна зала, а третата – на изхода на пещерата. Местата на събитията са с отлична акустика и оперните артисти ще пеят без микрофони, увери акад. Пламен Карталов. За връзка между фестивалните локации е осигурен автобусен транспорт.
Share Button