Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Слънцето предизвиква възторг и благоговение сред хората от дълбока древност. То е обожествявано в културите на почти всички народи. Почитано е като бог и от всички племена, обитавали земите ни. Слънчевите символи са се появили още през палеолита. „Най-древните соларни знаци от района на Кавказ, Северното Причерноморие, Месопотамия и др. са кръст +, кръг O, кръг с кръст Å, кръг с точка в средата, свастика и триквестер, розети (звезда) и детелини, спирали.“ Слънчевите лъчи са изобразявани като кръгове с радиални черти и дискове, някои от които с четири дупки, обозначаващи разположението на светилото през денонощието или през годината: пролетното и есенно равноденствие и точките на зимното и лятно слънцестоене. Изображения на Слънцето откриваме както в соларните тракийски светилища, така и по строежите на Плиска, Преслав, Мадара и др. раннобългарски селища. От намерените и описани около 1337 прабългарски знаци върху градежи, надписи, плочи, съдове и др., 21% са соларни. Те могат да се видят в религиозна и владетелска символика, в шевиците, килимите и битовите предмети от всички етнографски области на България, сред богатата орнаментика и олтарна украса на Несебърските църкви, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство и мн. др.

Небесното светило е оказало огромно въздействие върху космогоничните представи, духовната и материална култура на българите през всички епохи. Различни са смисловите значения, влагани в символните изображения на Слънцето.

Накратко, за три от тях:

Кръстът като соларен знак при първобитния човек първоначално изобразява двата напречно сложени дървени клона, от които при триене един в друг се добивал огъня. Впоследствие кръстът започва да символизира небесния огън, идващ от Слънцето. Този знак  се е използвал от предисторическо време с най-различно значение — като символ на бога на Слънцето, бога на дъжда, на елементите, от които е създаден светът: въздух, земя, огън, вода. Някои тълкувания го свързват с проекциите на материалното и духовното. През вековете формите и символните му значения се трансформират. В по-късно време е зает от християнската религия и днес го разпознаваме като основен религиозен символ на безсмъртието и възкресението.

Кръгът, както и кръгът с точка, е също древен и популярен соларен  символ, често използван в окултните общества. Изобразява слънчевия кръговрат още от времето, когато са мислели, че огненият диск се търкаля по небето. Обозначението с точка в центъра символизира живота, чието извечно начало и съществуване са изцяло зависими от безкрайния слънчев кръговрат. Той е особено характерен за българското народно приложно изкуство от епохата на Възраждането, в района на Централна Стара планина, според историка Васил Марков. Елементът е познат като „птиче око“. Често е в съчетание с други соларни символи – вмъкнати и преплетени кръгове, спирали, розети и кръстове. През същата епоха започва и да се губи смисъла на предишната семантика. Независимо от това, силната занаятчийска традиция ги е съхранила върху вратите на нашенските къщи и църкви,  по абсидните прозорци, иконостаси, църковна утвар, сватбени ракли, каруци, софри, геги, бъклици, детски люлки и др.

Триквестърът е слънчев символ, един от знаците за “трибожие” при прабългарите. Същите или подобни фигури са изработени в орнаментиката на колони, каменни плочи, метални токи и апликации. Триквестърът е най-често срещаният знак върху източната крепостна стена на Плиска. Троичното начало е възприето и в християнството, където представата за божественост се олицетворява от божието триединство – Бог Отец, Бог Син и Свети Дух. За предците ни е означавал  щит, защита, закрила.

Ако в миналото на Слънцето е отредено централно място в религиите, фолклора, хералдиката и символиката, вложена в материалната култура на народа ни, с развитието на технологиите и комуникациите то грейна дори в емотиконите от виртуалната среда, предавайки отношения и настроения.                            

Както в миналото, така и сега, Слънцето е символ на живот и енергия, на мъжкото начало, свързано с изобилието и успеха. Затова е един от популярните сватбени талисмани. Изображението му носи късмет и щастие в бъдещия семеен живот. Съвременните тенденции в модата  обединяват традиционните соларни орнаменти от шевиците и бита с елегантността на облеклото и аксесоарите. В тях се крие не само много символика, характер и красота – те са продължение на хилядолетните народни традиции, духовната връзка със светлата страна на българската същност.

 

Д-р инж. Гинка Стоева

 

 

 

 

 

 

Share Button