Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Две трети от дунавския град е обявена за Национален архитектурно-археологически резерват “Дуросторум – Дръстър – Силистра”

sights_309_688934542relax_1364_1189200571New Image(16)Последният град в Източна България по Дунав – Силистра, е един от древните в България, носил различни имена през вековете – Дуросторум – Доростол – Дръстър – Дристра. Град с история, която разказва за далечни времена и велики личности, оставили своя отпечатък във величествени за времето си постройки. Град, в който е роден римският военачалник и трикратен консул – Флавий Аеций. Същевременно Силистра е град, който очарова с аромата на многобройни липови дървета и с пурпурни залези, с песента на “танцуващи шадравани” и с гостоприемството на жителите му, с поддържани зелени площи. Дунавският парк в Силистра е най-старият в България.
През 169 г. императорът-философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град. Доростол е сред първите големи византийски крепости, които Аспаруховите българи завзели и още от 681 г. влиза в границите на Първата българска държава. Редом със столиците Плиска и Преслав е сред най-значителните градове-крепости.
Почти две трети от територията на града е обявена за Национален архитектурно-археологически резерват “Дуросторум – Дръстър – Силистра”. Сред важните паметници и културни артефакти е Патриаршеската базилика на първия български патриарх Дамян, построена през втората половина на IX в. В града се съхраняват останките на Северната и Южната крепостни стени. Северната крепостна стена датира от IV в., възстановена и ползвана без прекъсване от ІХ до ХV в. Пред нея е било пристанището на късноантичния и средновековния град, а източно от нея дворецът на българските владетели „Преславният дом на Дунава“, издигнат от хан Омуртаг и ползван от цар Симеон. Южната крепостна стена е едно от най-впечатляващите военно-отбранителни съоръжения в България от Античността и Средновековието. Изградена е при императорите Диоклециан и Константин Велики в началото на IV век и възстановена при император Юстиниян Велики като фортификация без аналог през Късната античност. 14
Интерес за туристи и гости на Силистра е и най-запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система – крепостта „Меджиди табия“, изиграла важна роля в Кримската и Руско-турските войни. Построена е в периода 1841-1853 г. заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. „Меджиди табия“ е единствената напълно съхранена крепост от Османската епоха в България.
Градът е известен в международен мащаб с Римската гробница. Тя е открита през 1942 г. и е емблематично творение на късноантичната цивилизация. Богатата стенописна украса носи характерните белези на Константиновата епоха и се долавя стилът на надарен художник дошъл, от източните провинции на Империята – вероятно Египет или Сирия.
В центъра на града, на централния площад „Свобода“, се издига сградата в стил късен сецесион на някогашното педагогическо училище, построена през 1891 г. Днес в нея се помещава Художествена галерия.
Крайдунавският град може да се похвали с огромна колекция от български носии. Етнографският музей разполага с над 5700, от които поне 3500 са тъкани. Наследството е събирано от 50-те години насам и представя костюми от почти всички области на страната, някои на 120-150 години.
Силистра се радва и на богатство от природни дадености като Биосферен резерват „Сребърна“, който е под егидата на ЮНЕСКО, “Ангелушевото аязмо” в с. Срацимир.

Share Button