Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

cigogneВ търговищкото село Алваново пристигнаха първите щъркели, но с десетина дена по-рано. Местен жител е забелязал ято от седем от черно-белите птици над северната част на селото.

Според местните жители предходните години птиците, вестителки на пролетта, пристигали в Алваново чак на 22 март. Рязкото затопляне на времето тази година вероятно ги е довело малко по-рано в региона. Местните са притеснени дали щъркелите ще познаят гнездата си и дали ще се заселят отново в тях.

Миналата година електроразпределителното дружество “Енерго-Про” е монтирало на две от щъркеловите гнезда специални платформи за по-голяма безопасност. Целта е да се избегне рискът от попадане на защитените птици на електропроводи.

Хората от селото с нетърпение очакват щъркелите и разказват, че от години тук гнездят две двойки, за да отглеждат поколение. Всяка година им се раждат по минимум четири-пет щъркелчета.

Източник: БТА

Share Button