Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

shishmanovi-bani-turnovoНай-новият туристически обект във Велико Търново Шишмановата баня започва да посреща туристи. До края на седмицата средновековната светиня ще бъде въведена в експлоатация, след това обаче предстои обектът да бъде прехвърлен за стопанисване на Регионалния исторически музей. Това най-вероятно ще се случи на следващата сесия на Общинския съвет. Тогава вече музеят може да обяви такси за посещение и Шишмановата баня реално да влезе в туристическите маршрути на старата столица. Това каза вчера директорът на дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”“ в търновската община Нелина Църова.
Проектът, с който Шишмановата баня беше реставрирана и социализирана, приключва официално на 30 април. Ремонтът на сградата продължи две години, а средствата за реставрацията на обекта дойдоха по Норвежката програма благодарение на спечеления от общината проект “Културното наследство на Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие”. Средствата, които екипът вложи в обекта, са 370 653 евро.
Шишмановата баня е паметник на културата с национално значение. Намира се в Асеновата махала между двете църкви “Успение Богородично” и “Св. св. Петър и Павел”. Тя е една от малкото запазени подобни сгради в България. Не е ясно защо е наречена Шишманова, но според историците най-вероятно, защото е останала от времето на последния български владетел преди падането на Търново под турско робство. При археологически разкопки там са намерени монети от ХV – ХVI век, което според археолозите означава, че тогава тя е престанала да съществува.
В онези времена обикновено достъп до баните са имали знатните хора, останалите са се къпели директно в реката. Това е известно от надпис, останал на крепостната стена на Царевец. Надписът е на войник от градската стража, който описва, че с интерес гледал Пена как се къпе в реката, докато охранявал крепостта.
Първите известни сведения за Шишманова баня са от 1893 г., когато Карел Шкорпил я нанася на картата, която прави за Търновград. През 1906 г. арх. Георги Козарев публикува в списание “Известие” описание на средновековната сграда, в която има голямо помещение с ниши и корита, чиито останки са застроени със сгради.

Археологът Йордан Алексиев е работил в Шишмановата баня. Той разкрива продълговато помещение с огнище и резервоар за топла вода. То е покрито с цилиндричен свод, има две помещения за къпане и още едно по-малко помещение, най-вероятно съблекалня. Архитектурата на банята наподобява класическа римска къпалня.
Първият проект за реставрация и експониране на Шишмановата баня е от 1983 г. на тогавашния Национален институт за опазване на паметниците на културата. След това през 2000 г. и арх. Донка Колева прави проект, но и двата остават нереализирани.

Share Button