Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Шевиците са образно слово,  което ни нашепва чрез закодираните многобройни послания от древни мотиви, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение през хилядолетията. В тях са вградени сакрални ценности, национални традиции и окултни познания за съхранението на рода и живота. Най-архаичните орнаменти датират още от епохата на енеолита (IV – III хил. пр. Хр.), според етнографа Маргарита Николова. Ромбът, например, е сред старинните изображения, символизиращи земното и женско плодородие, покровителствани от Богинята майка. Среща се върху долната част на тялото отпред и встрани на глинени фигурки от праисторическата епоха.

Жизненият опит и интуитивното познание за силата на цветовете и значението на символите са част от самобитната българска култура. Всяко кръстче, точка, кръг, триъгълник, квадрат или друга фигура, имат определен смисъл.

Триъгълникът символизира трите сили, които се излъчват от Монадата: Отец, Син и Свети Дух. В зависимост от разположението му в композицията, може за обозначава Бащата, майката и сина; небето, земята и живите същества; избора между два пътя, две решения; молещия се, който е живата връзка на Земята с Бога или свързването на двама, за са създадат третия –  градивното начало.

Проникването на двата триъгълника чрез сливането на върховете им, изобразява тайнството на зачатието, а малките триъгълници – потомството.

Ето как би могло да изглежда развитието на рода, символизирано от триъгълници:

Когато двата триъгълника символизират сродяване, сватовство, те се допират с основите си и образуват ромб. Триъгълниците от двете страни на фигурата за родство, обозначават двете сродени семейства. Те са обърнати навън, а не навътре, както ги виждаме в канатицата, защото при тях няма проникване за създаване на кръвна връзка чрез потомството. Те са членове на родовете.

Във фигурите, показваща две и повече сродени племена, знаците се натрупват и символиката се усложнява, запазвайки сакралната си същност: ромбът в центъра показва половото тайнство на сродяването, тъй като от двете му страни вертикално са изобразени две годежни двойки (макази) от двете племена, а триъгълниците бабицата – отгоре и долу, насочени навън,  подсказват, че от сродяването на племената са се родили деца. 

Богата, разнообразна и информативна е символиката на нашенските шевици. Кръгът символизира вечността, безкрайността, пълнотата на изявата. Точката – Духа. Кръгът с точка в центъра – живота, всемира. Квадратът е основата, върху която се изгражда Новият човек –  четирите свещени сили за земята и личността. Пентаграмът е символ за човешкото възраждане чрез новото, което иде в света.

Символите съдържат информация за човешката същност. По тях е можело да се разбере откъде идва приносителят, от чий род е, материалното му състояние и дори дали е семеен. Шарките могат да служат не само като отличителен белег, а да имат ритуално предназначение – момински, булчински, сватбени, за новородено бебе и др. В знаците по дрехите българите кодират и защитна функция – да пазят от уроки, зли сили и болести, за плодородие и пр. Разбирането на езика на символите позволява да открием словесното послание на образите. Според някои изследователи шевиците са своеобразни „кодове“ за посланията, скрити в тях, често свързвани и с глатолицата, поради наличието на аналогични форми. Изглежда, съвсем не е случайно, че при изписването на египетския йероглиф за Реч (Слово), има връвчица…

В различните райони на страната ни  шевиците се отличават по цветове, форми и орнаментика. Например, за Сливенския регион са характерни изображенията на цветя и животни, в Разградско Дървото на живота е често предпочитано, в Самоковско – сувастики и свастики, пъстроцветните шевици са типични за Елхово и пр. Всеки първичен елемент е носител на  духовност, древна мъдрост и енергиен заряд за постигане на вътрешната хармония. Творчеството и усетът на българката, вложени в шевиците, са ни завещали много повече от естетическа наслада. Нашият дълг е да съхраним наследството, за да го предадем на идните поколения.

Автор: д-р инж. Гинка Стоева

Консултант: проф. инж. Живко Желев


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

Share Button