Cherga BG

Северното Черноморие – новата страст на туристи от Азия

Все повече туристи от Азия предпочитат Северното Черноморие и град Варна, за да почиват там. Те твърдят, че тази дестинация ги зарежда с емоции, страст и европейска екзотика.

Освен традиционните посетители от Евро Туристи от Азияпа през този летен сезон има и много  туристи от Азия във Варна, потвърди председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

“Тази година се радваме на индийци, корейци, както и един автобус с японци. Доста екзотични туристи от Азия започнаха да идват, които са чували много за България. Това са туристи, които обичат да променят дестинациите си, обичат да виждат нови места, на които не са ходили”, коментира той.

Ръст има на немския, френския, полския и чешкия пазар, допълни Косев. Засега се оправдават очакванията за силен туристически сезон въпреки лошите атмосферни условия в неговото начало, които са дали леко отражение според него.

Към момента всички хотели са над 90 % запълнени.

“Глад за квалифицирани кадри наистина има”, поясни Косев и допълни, че спасението този сезон е дошло от вноса на персонал от Украйна. Работи се обаче усилено за задържането на нашите кадри чрез увеличение на възнагражденията и подобряване на условията на труд, добави още той.

Над 440 украинци обслужват туристите по Северното Черноморие, поясни председателят на РегТуристи от Азияионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Добричка област Димитър Димитров. Те работят като камериери, сервитьори, рецепционисти, готвачи, както и друг вид дейности. Украинците са основно студенти, които учат профил “Туризъм”.

„Бяха записани над 1000 кандидати. Но имаше определени критерии“, обясни Димитров. Продължават да се набират украинци. Брутната заплата на рецепционите е 820 лева, за камериерки – 780 лв., за сервитьори -около 800 лева. Сезонът започна малко трудно. Допреди 10-15 дни имахме около 50-60% запълняемост на базата.

Около 25 юли обектите по Северното Черноморие се запълват на 100 процента, което ще продължи до около 28 август, каза още Димитров.

Той очаква ръст на туристите между 3 и 5 процента, какъвто е бил и миналата година. Основните туристи са от Германия, Румъния, България, Чехия, Полша. Германците почиват основно в Албена и Балчик. В Кранево и Балчик отдъхват румънци, руснаци, българи, като в Белия град има летовници от Скандинавия.

Редактор Едно

Add comment

47 − 42 =