Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Проблемите на любовта и на средната възраст в 7 заглавия от Дания, Финландия и Швеция в Седмицата на скандинавското кино.
Седмицата се организира от Дом на киното и посолствата на Дания, Финландия и Швеция. Билетите ще са на цени от 8/6 лв. ще намерите на касата на Дома на киното и онлайн тук: http://services1.ibs.bg/DK/online

Различно, истинско, смислено – това са сред първите асоциации, които зрителите на скандинавското кино правят, когато трябва да опишат разликите между широко тиражираните продукции и филмите за ценители.

Ето и програмата:

ДАНИЯ
26.09, 19:30
Lang Historie Kort / Long Story Short / Историята накратко
Дания, 2015, 100 мин.
Реж. Май ел-Туки
Елън и приятелите й, всички в края на 30-те години, и техните повече или по-малко самоналожени ограничения в любовта. Историята е плод на три години на любовни върхове и падения за група приятели в 8 части: новогодишно парти, домашен купон, среднощно парти, сватба, парти изненада, кръщелна церемония, годишнина и юбилей. Всички търсят „перфектните взаимоотношения” и са принудени да преосмислят какво е истинска любов.

27.09, 19:30
Into Eternity / Във вечността
Дания, 2010, 75 мин, документален
Реж. Михаел Мадсен

Един от най-големите проблеми на държавите, разчитащи на ядрена енергия е силно токсичният радиоактивен отпадък. През 1970 г. Финландия започва конструкцията на на огромно подземно сметище с цел да съхранява ядрените отпадъци, докато се разградят и станат безопасни – процес, отнемащ 100 000 години. Чрез интервюта с водещи финландски учени и изследователи, режисьорът Михаел Мадсен разкрива последиците от ядрената енергетика и човешката (не)погрешимост.

29.09, 21:00
Kollektivet – en film af Thomas Vinterberg / The Commune / Комуната
Дания/Швеция/Холандия, 2016, 112 мин
Режисьор: Томас Винтерберг
С: Трине Дирхолм, Улрих Томсен, Хелене Нойман, Марта Ханзен, Ларс Ранте, Фарес Фарес

“Домът е там, където е болката” разбираме от Томас Винтерберг под един покрив с цяла комуна от 70-те, която от семеен експеримент се превръща в емоционален садизъм. Човешкото доверие е разделителният фактор тук – благодарение на режисьорските машинации и ловките играчи, усещаме болката в минорната датска драма дори по-дълбоко, отколкото сме очаквали.

ФИНЛАНДИЯ
29.09, 19:00
Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Най-щастливият ден в живота на Оли Маки
Финландия, 2016, 92 мин
Реж. Юхо Куосманен
В ролите: Ярко Лахти, Она Айрола, Еро Милоноф и др.
Лятото на 1962 г. Оли Маки ще се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Боксьорът има всичко необходимо, за да постигне слава и богатство. Само че има един проблем – влюбва се в Райя.

30.09, 19:00
The Other Side of Hope / Тoivon tuolla puolen / Другата страна на надеждата
Финландия, 2017, 98 мин
Реж. Аки Каурисмаки
В ролите: Шерван Хаджи, Кати Утинен, Томи Корпела, Сакари Куосманен и др.
Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

ШВЕЦИЯ
01.10, 17:00
Speglingar/ Reflections – A film by Sara Broos / Отражения
Швеция, 2016, 80 мин
Реж. Сара Броос
Режисьорът Сара Броос отвежда своята майка Карин Броос, известна шведска художничка, на крайбрежно пътуване до Латвия с надеждата да запълни мълчаливата празнина помежду им. Пътуването става основа за дълбоко интимен и поетичен филм, изследващ най-фините нива на човешката същност и сложността на отношенията майка-дъщеря.

03.10, 20:30
En underbar jävla jul / A Holy Mess / Пълна бъркотия
Швеция, 2016, 108 мин
Реж. Хелена Бергстрьом
Филмът задава въпроса колко толерантни са всъщност толерантните шведи. Топла комедия за съвременното семейство и постоянния стремеж „всичко да е в норма”.

Share Button