Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Храмът на Кибела е единственият запазен елинистичен храм на Балканите. Знакова за морския град е и художествената галерия тук

Античният храм на “Понтийската Майка на боговете – Кибела”, национален паметник на културата, е открит през 2007 г. Храмът е строен в периода 280-260 г. пр. Хр. Смята се, че е бил действащ цели 700 години, дори и 100 години след въвеждането на християнството като религия. Затова свидетелстват множеството материали, сред които надписи на гръцки.

Много са откритите изображения на Великата Майка на боговете – Кибела. Тя е изобразена в дълго наметало, седнала на трон с жезъл или с тимпан в лявата ръка. При пет от статуетките в скута й лежи лъв. Кибела е още богиня на всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на плодородието. Тя обединява в себе си двата пола, затова жреците й – гали, сами се скопявали.

Храмът е разрушен от пожар, възникнал през 378 г., когато земите в района са били разграбвани и опожарявани от готите.

През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя предизвиква свлачище на земна маса от околните хълмове, която засипва и запечатва храма. Така, подобно на Помпей, той се съхранява до днес.

По време на разкопките, освен мраморни статуи и релефи на Богинята, са открити монети, костени игли, керамични и стъклени съдове, надписи на старогръцки и на латински. Те могат да се видят в историческия музея в Балчик.

Знакова за града е и най-старата художествена галерия в Южна Добруджа, създадена през 30-те години на XX век. Именно с нея е свързана историята на художествения живот в региона.

Голям принос за създаването й има румънската кралица Мария. През 30-те години на XX век Балчик е сред основните културни средища на Румъния, нещо като лятна резиденция на културния елит. Оформят се множество ателиета на художници и скулптори, организират се различни културни и научни събития, създават се музей и галерия. След 1940 г. Балчик отново влиза в територията на България. Румънските власти отнасят всички ценности от музея и галерията. В следващите години града успява да възстанови дейността на културните си институти. Националната художествена галерия дарява 76 творби на български художници – от живописта, графиката и скулптурата. С даренията и на местни жители се събира фонд и първата изложба е на 25 май 1965 г. От 1987 г. галерията има собствена сграда – просторна и функционална. На първия етаж са две зали за временни изложби и една за чуждестранно изкуство. На втория етаж е постоянната експозиция, включваща значими творби на български художници. В нея преобладава морската тема, има пейзажи от стария Балчик, портрети, натюрморти и няколко графики. В галерията са представени и творби от Балчик, рисувани от румънски художници през 1919-1940. Също така са съхранени 14 живописни платна, наследени от първата музейна експозиция.

Благодарение на богатата програма от културни събития в града, фонда на галерията постоянно расте. През 2012 г. Балчик беше обявен за фестивална столица на Балканите. Огромен принос затова има дейността на галерията и на знаковите международни пленери и симпозиуми, които си дават среща тук – за карикатура, за живопис и за съвременно изкуство.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Share Button