Cherga BG

С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик – изложба

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

На 08.07.2021 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик“ на Исторически музей „Искра“ – гр. Казанлък.

Макар да не произхожда от България, маслодайната роза се е превърнала в един от безспорните символи на страната ни. Тя символизира преди всичко възкресение, живот, красота, младост и здраве. Това царствено и благодатно растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и до днес.

България е една от малкото страни в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната „Долина на розите“ започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.

Изложбата включва над сто експоната от богатият фонд на Исторически музей „Искра“, представяща традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.

Изложбата е гостувала в редица български градове – Бургас, Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Созопол, Поморие, Габрово, Търговище, Добрич и Полски Тръмбеш.

Изложбата ще остане експонирана до 12 септември 2021 г. и може да бъде посетена в работни дни: от 9,00 до 17,00 ч., събота: от 10,00 до 17,00 ч.

Телефон за връзка и заявки: 034/44 57 19.

Add comment

40 + = 43