Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На 08.07.2021 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „С ухание на казанлъшка роза в Пазарджик“ на Исторически музей „Искра“ – гр. Казанлък.

Макар да не произхожда от България, маслодайната роза се е превърнала в един от безспорните символи на страната ни. Тя символизира преди всичко възкресение, живот, красота, младост и здраве. Това царствено и благодатно растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и до днес.

България е една от малкото страни в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната „Долина на розите“ започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.

Изложбата включва над сто експоната от богатият фонд на Исторически музей „Искра“, представяща традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.

Изложбата е гостувала в редица български градове – Бургас, Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Созопол, Поморие, Габрово, Търговище, Добрич и Полски Тръмбеш.

Изложбата ще остане експонирана до 12 септември 2021 г. и може да бъде посетена в работни дни: от 9,00 до 17,00 ч., събота: от 10,00 до 17,00 ч.

Телефон за връзка и заявки: 034/44 57 19.

Share Button