Cherga BG

РИМ – ПАЗАРДЖИК СПЕЧЕЛИ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

На 10, 11 и 12 юни 2016 г. в Етнографски музей на открито “Етър” се проведе Първият национален панаир на музейната книга, организиран от Института за приложна музеология, ЕМО “Етър”, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Издателство “Фабер” – Велико Търново. В него взеха участие над 40 български музеи, галерии, издателства и университети. Събитието има за цел да популяризира изданията на тези институции, за да могат те да бъдат по-разпознаваеми у нас и в чужбина.

На Панаира РИМ – Пазарджик представи 58 издания – 38 книги и 20 дипляни, отпечатани в периода 1960-2015 г.

На официалното откриване на Панаира на музейната книга приветствия поднесоха кметът на град Габрово – госпожа Таня Христова, председателят на Управителния съвет на Сдружение “Български музеи” г-н Борис Хаджийски,  представителят на Министерството на културата – държавен експерт Екатерина Джумалиева, прочете приветствен адрес от министър Вежди Рашидов, приветствието от ректора на Великотърновския университет беше прочетено от проф. д-р Николай Проданов – заместник-ректор на висшето училище, а от името на Института за приложна музеология участниците бяха поздравени от Нейко Генчев – съпредседател на Института и управител на Издателство “Фабер” – Велико Търново.

По време на Панаира предварително обявено жури определи отличилите се  участници в три категории:

1. Най-стара музейна книга

2. Най-добре оформена и издадена музейна книга

3. Цялостно представяне

Наградата “За най-старо издание” получи Регионален исторически музей – Пазарджик с дипляната “Окръжен народен музей Пазарджик”, отпечатана през 1960 г. Регионален исторически музей – Кюстендил взе наградата “За най-добро цялостно представяне”. В категорията “За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей “Дом на хумора и сатирата” – Габрово за книгата “175 творби от фонда Хумор на народите”. Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Националния военноисторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч. Поощрителната награда от Панаира бе връчена на Музей “Васил Левски”, град Карлово, екипът на който е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика.

P1000241s

 

15s

Add comment

− 4 = 5