Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Премиера на дебютния роман на сценариста Йордан Свеженов

Сценаристът Йордан Свеженов дебютира на литературната сцена с хумористичния роман „Революция с аритмия“ – шестата книга от поредицата „Гравитация“ на ИК „Изток-Запад“.

Премиерата на “Революция с аритмия” ще се състои на 5 декември от 18.30 часа в Orange center, ул. “Граф Игнатиев” 18.

Авторът Свеженов демонстрира изключително чувство за хумор и същевременно засяга сериозни моменти, свързани с абдикацията на държавата от отговорностите си и трагедията на трафика на жени, както и благоденствието на криминалните структури, които съществуват чрез него.

Забавен, сатиричен и едновременно критикуващ реалността – това са само част от множеството определения за “Революция с аритмия”, дебютният роман на сценариста Йордан Свеженов. В хумористичното четиво са преплетени съдбите на колоритни персонажи, които на пръв поглед нямат общо помежду си.

140x215_meka_korica◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА И АВТОРА

Палитрата от образи в „Революция с аритмия“ включва трима опърничави дядовци-смелчаги от почти изоставено селце, които се захващат да правят революция, за да си върнат достойнството; отвлечена от тях рускиня, съпруга на висш руски офицер – и баретите, изпратени да я спасяват; афганистански трафикант на наркотици и негов приятел от детството, който готви терористичен акт срещу Кьолнската катедрала; естонска служителка на реда, която поне веднъж в живота си се престрашава да последва страстта си с чаровен непознат, даващ обещания за модна кариера; български далавераджии на дребно без пукната стотинка в Англия, срещнали роми от Кричим, с които поемат на епично пътешествие към дома, преминавайки през неподозирани приключения; пленяващо красива руска проститутка, която използва наивността на група младежи от Германия и бяга от своя опасен сводник, което води до малка война…

Постепенно сложните и противоречиви връзки между героите се заплитат, различните планове се сблъскват, влияейки си взаимно, а развръзката започва едва тогава, когато за случилото се узнава министър-председателят на Република България… В „Революция с аритмия“ авторът Свеженов демонстрира изключително чувство за хумор чрез забавното отношение към света, което ромите пословично притежават, и същевременно засяга сериозни моменти, свързани с абдикацията на държавата от отговорностите си и трагедията на трафика на жени, както и благоденствието на криминалните структури, които съществуват чрез него.

Свеженов е роден в гр. Шумен през годините на Студената война. Завършва Природо-математическа гимназия в родния си град. По-късно се дипломира като инженер-дизайнер в Технически университет, Варна, и завършва магистратура по маркетинг в УНСС, София. Започва работа в сферата на медиите през 2004 г., когато става част от екипа на телевизионната игра „Вот на доверие“, с водещ Иван Гарелов. Работи като сценарист в предаването от създаването до свалянето му от екран. През 2007 г. се прехвърля като сценарист в основната продукция на продуцентска къща „Седем-Осми” – вечерното предаване „Шоуто на Слави“, където е и до днес. Междувременно става част и от сценарния екип на продукциите „Пей с мен“ (2008), „Денсинг Старс 2“ (2009), „Lord of the Chefs“ (2011), „Гласът на България“ (2011) и „Гласът на България 2“ (2012).

„Революция с аритмия“ е свежо попълнение в поредица „Гравитация”, която излиза под редакцията на Христо Блажев, автор на блога Книголандия. Сред другите заглавия в поредицата са „Самира“ на Боримир Дончев, сборниците с разкази „По-тихо от мрак“ на художника Христо Кърджилов и „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов, както и романите „Ана“ на Диана Петрова и „От Космоса с любов“ на Станислава Чуринскиене.

Share Button