Cherga BG

Разпъват „Пъстра трапеза” в Сливен за Димитровден

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Кулинарният фестивал гостува на Града на сините камъни навръх големия християнски празник

1

С богата трапеза с типични за региона ястия и демонстрации на традиционни занаяти ще поздрави жителите и гостите на Сливен Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” на 26 октомври, събота. Сливен е поредната спирка от календара на „Пъстра трапеза”, който тази година навърши пет години от създаването си. Пътуващият фестивал разпъва шатри на площад „Хаджи Димитър” от 12:00 часа навръх големия християнски празник Димитровден, когато е и празникът на града, и ще изненада с много кулинарни изкушения, богата фолклорна програма, демонстрации на занаятчийски техники и произведения и надпревари. Събитието се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, фирма „Ивитал Консулт” и Община Сливен, с подкрепата на фирма „Домейн Бояр”.

Ароматни гозби, богати на вкус и фантазия, приготвени от жители на града и региона, ще се надпреварват да спечелят одобрението на журито, което ще оценява ястията според тяхната оригиналност, автентичност, вкус и визия. По традиция председател на журито ще бъде шеф Пеньо Иванов – топготвачът, който е създал марката „Пъстра трапеза”, и вече пет години изследва кулинарното многообразие на България. Той и неговите помощници в професионалната кухня ще почерпят гостите на празника и с традиционния боб, приготвен с много любов, а най-смелите и бързи от тях ще могат да опитат силите си в надпреварата „Кой изяде боба”. Участниците в нея ще трябва да изядат за най-кратко време порция от пикантния боб, а за победителя ще има и награда. Организаторите разкриха, че са подготвили и кулинарни викторини, в които всеки ще може да пробва познанията си относно българската кухня и традиции. Наградите са осигурени от фирма „Домейн Бояр”.

На професионалната кухня на шеф Иванов уменията си ще премерят млади шеф готвачи, разделени в два отбора. Това са отборът на учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен в лицето на Александър Иванов и Мирослав Бойков, и този на курсистите от Център за професионално обучение – гр. Плевен – Полина Агелова и Мартин Кирилов. Те ще приготвят леща с пушени гърди и гевречета с пудра захар, а също така ще демонстрират и традиционни за региона ястия: пълнени пресни пиперки с шарено месо, Дъбнишка баница, Кебап по Плевенски и Печена тиква с пресни плодове.

Специално за гостите на празника ще бъде подредена и Чаршията на занаятите, където майстори ще демонстрират как се правят различни традиционни предмети, а желаещите ще могат да опитат сръчността си в изработването им. Сред занаятчиите са кожари, майстори на ювелирното изкуство, ръчното плетиво и текстила, майстори на кожени изделия и плъсти, дърворезбари, ножари, автори на медни пластики и картини. Една от атракциите ще бъде символът на Националната инициатива „Пазител на традициите” – огромната лъжица, копие на едноименните награди, която пътува на всеки фестивал, за да напомня на българите кои са и къде са корените им.

В богатата фолклорна програма участие ще вземат Фолклорна певческа група с. Тополчане, Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при ОДК, Смесена певческа група – с. Ковачите, Мъжка певческа група – с. Биково, Танцов колектив – с. Жельо войвода, Певческа група – с. Старо село, Танцови състави от с. Селиминово и с. Гавраилово, Танцов състав 12 ОУ „Елисавета Багряна”, Танцов състав 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов”, Клуб за народни танци с ръководител В.Ставрева, Хор на Детски танцов състав „Българче”, Клуб за народни танци „Сливенци” с ръководител Красимира Николова, Клуб за народни танци с ръководител Пепа Христова и Ансамбъл „Браво”/ Клуб за народни танци „Хоро”.

За най-малките гости на празника е пленерът за рисунки „Рецептите на баба”, където те ще могат да претворят фантазиите си на белия лист.

Add comment

− 7 = 1