Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Кулинарният фестивал гостува на Града на сините камъни навръх големия християнски празник

1

С богата трапеза с типични за региона ястия и демонстрации на традиционни занаяти ще поздрави жителите и гостите на Сливен Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” на 26 октомври, събота. Сливен е поредната спирка от календара на „Пъстра трапеза”, който тази година навърши пет години от създаването си. Пътуващият фестивал разпъва шатри на площад „Хаджи Димитър” от 12:00 часа навръх големия християнски празник Димитровден, когато е и празникът на града, и ще изненада с много кулинарни изкушения, богата фолклорна програма, демонстрации на занаятчийски техники и произведения и надпревари. Събитието се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, фирма „Ивитал Консулт” и Община Сливен, с подкрепата на фирма „Домейн Бояр”.

Ароматни гозби, богати на вкус и фантазия, приготвени от жители на града и региона, ще се надпреварват да спечелят одобрението на журито, което ще оценява ястията според тяхната оригиналност, автентичност, вкус и визия. По традиция председател на журито ще бъде шеф Пеньо Иванов – топготвачът, който е създал марката „Пъстра трапеза”, и вече пет години изследва кулинарното многообразие на България. Той и неговите помощници в професионалната кухня ще почерпят гостите на празника и с традиционния боб, приготвен с много любов, а най-смелите и бързи от тях ще могат да опитат силите си в надпреварата „Кой изяде боба”. Участниците в нея ще трябва да изядат за най-кратко време порция от пикантния боб, а за победителя ще има и награда. Организаторите разкриха, че са подготвили и кулинарни викторини, в които всеки ще може да пробва познанията си относно българската кухня и традиции. Наградите са осигурени от фирма „Домейн Бояр”.

На професионалната кухня на шеф Иванов уменията си ще премерят млади шеф готвачи, разделени в два отбора. Това са отборът на учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен в лицето на Александър Иванов и Мирослав Бойков, и този на курсистите от Център за професионално обучение – гр. Плевен – Полина Агелова и Мартин Кирилов. Те ще приготвят леща с пушени гърди и гевречета с пудра захар, а също така ще демонстрират и традиционни за региона ястия: пълнени пресни пиперки с шарено месо, Дъбнишка баница, Кебап по Плевенски и Печена тиква с пресни плодове.

Специално за гостите на празника ще бъде подредена и Чаршията на занаятите, където майстори ще демонстрират как се правят различни традиционни предмети, а желаещите ще могат да опитат сръчността си в изработването им. Сред занаятчиите са кожари, майстори на ювелирното изкуство, ръчното плетиво и текстила, майстори на кожени изделия и плъсти, дърворезбари, ножари, автори на медни пластики и картини. Една от атракциите ще бъде символът на Националната инициатива „Пазител на традициите” – огромната лъжица, копие на едноименните награди, която пътува на всеки фестивал, за да напомня на българите кои са и къде са корените им.

В богатата фолклорна програма участие ще вземат Фолклорна певческа група с. Тополчане, Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при ОДК, Смесена певческа група – с. Ковачите, Мъжка певческа група – с. Биково, Танцов колектив – с. Жельо войвода, Певческа група – с. Старо село, Танцови състави от с. Селиминово и с. Гавраилово, Танцов състав 12 ОУ „Елисавета Багряна”, Танцов състав 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов”, Клуб за народни танци с ръководител В.Ставрева, Хор на Детски танцов състав „Българче”, Клуб за народни танци „Сливенци” с ръководител Красимира Николова, Клуб за народни танци с ръководител Пепа Христова и Ансамбъл „Браво”/ Клуб за народни танци „Хоро”.

За най-малките гости на празника е пленерът за рисунки „Рецептите на баба”, където те ще могат да претворят фантазиите си на белия лист.

Share Button