Cherga BG

Премиера в Сатирата на „Бясна, кривогледа и лакома“

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

sat31-1

Най-новата 277-а премиера за сезон 2013/2014 на „Бясна, кривогледа и лакома“ от Боян Папазов има посвещение: „На актрисата Йорданка Стефанова, с поклон.“ „Поклоних й се вътрешно през 2007 година, когато в пиесата ми „Бяс“ (постановка на Пламен Марков) Йорданка изпълни зашеметяващо ролята на Божия. Тогава си казах, че за актриса с такъв диапазон трябва да се пишат роли. Тази монодрама е подарък за Дана и нейната дарба.” Боян Папазов.

Пиесата, която се играе в Камерна зала „Методи Андонов”, е постановка на Валентин Ганев, режисьор е Антоанета Симеонова. Сценография – Красимир Вълканов, композитор – Слав Бистрев.

Парадоксално… желанията, копнежите, страстите, словоизлиянията застиват в Голямото Млъкване, в Тоталното Мълчание, за да се взреш в себе си, да осъзнаеш, че не си това, което мислиш, че си. Да потърсиш себе си, да се изгубиш и точно когато решиш, че си се намерил, да откриеш, че си се припознал… И така до безкрай да се питаш: Коя съм аз, откъде идвам, къде отивам? Кой определя поведението ми? Аз самата? Хората, които обичам? Тези, на които не им пука за мен? Аз ли съм господар на съдбата си или съм жертва на „обстоятелствата”?…

Букет от неувяхващи въпроси – подаръкът, който Боян Папазов поднася на мен и всички нас.“

Това казва по повод на моноспектакъла самата Йорданка Стефанова.

Вгледайте се в тази жена!

Вслушайте се в езика, който говори!

Не я ли разпознавате?

Тази даскалска сага не е ли и ваша?

Не сте ли и вие супер герой в подобен мизерен интелигентски екшън?

Не сте ли ежедневно разчекнати между чудовища и музи?

Как се справяте с трагикомичния шпагат на живота?

Валентин Ганев

Премиерата е на 12 януари в Камерна зала “Методи Андонов”.

В. Филипова

Add comment

7 + 2 =