Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Над 2 000 туристи от Япония, Китай, Виетнам, Южна Корея и други близки и далечни страни окупираха този уикенд 120-декаровата градина с Роза дама край Казанлък, за да си откъснат от дъхавите цветове и да се включат в 114-то издание на Празника на розата.
Гостите от далечните страни бяха заплатили билети от по 18 евро, за да отнесат със себе си по няколко от ароматните цветчета и да си направят селфи с тазгодишната Царица Роза, художничката Цветелина Илиева и подгласничките й Пламена Желева и Ванеса Цветкова.
Направо върху асфалта, по пътя край култовото Крънско ханче, беше монтиран оригинален съд за изваряване на гюла. Технологията разясняваше лично директорът на музей “Искра” Момчил Маринов, нагизден с потури и везана кенарена риза.
Според Слави Николов тази година реколтата е повече от добра: от 1 дка берачите събирали по 500 кг цвят. За съжаление, изкупната цена, която тръгнала от 4,5-5 лв./кг, през последните дни паднала на 3-3,50 лв.
Няколко телевизионни екипа заснемаха ритуала за розобера и шествието по централна казанлъшка улица. Сред пристигналите беше и някогашният вокалист на култовата група “Юрая хийп” Джон Лоутън, който прави авторски филм за Казанлък.
Кулминацията на Празника на розата беше шествието по централния булевард. Поведоха го тазгодишната Царица Роза и нейните подгласнички, качени на колесница. Деца от детски градини и училища, представители на културни институции, групи за народни песни и танци, кукерски състави, читалищни дейци, гости от Гърция, Македония, Сърбия и други страни се включиха в пъстрото дефиле, което продължи повече от час. Накрая, пред трибуните, се изви българско хоро, а Царица Роза закри тазгодишния фестивал на розата с пожелание към гостите и своите съграждани догодина отново да бъдат част от незабравимия празник в Града на розите и тракийските царе.

Share Button