Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Излезе пощенска марка, посветена на инициативата „2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Символичният акт е добър начин да се съхранят ценностите на кампанията, дори и след края на тази година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при презентирането на българската пощенска марка по време на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) в Китай. По време на събитието всеки от участниците получи като подарък брошура, включваща пощенски плик и блок-марка със специално послание от министър Ангелкова.

Бих искала да изразя нашата благодарност към г-н Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ за подкрепата му на нашата инициатива, заяви още министърът. По думите й именно общите усилия на ведомството и СОТ позволиха днес да бъде представена нашата марка. Филателното издание изобразява два от най-емблематичните културни артефакти, датиращи от различни исторически епохи -Рилския манастир и Тракийска казанлъшка гробница. Освен това те са и част от списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО.  Елементите са свързани с кръговете, които освен, че са символ на безкрайността, присъстват и в изображенията на двата обекта. Те могат и да са аналог на безкрайното колело на живота и дълбочината на българската история.

Както вероятно знаете, България е сред малкото древни държави, които са запазили своето тракийско, римско и византийско културно наследство, с което заема трето място в Европа по отношение на културни артефакти, посочи министър Ангелкова. И  уточни, че това е основен фактор страната да постига своята дългосрочна цел да стане целогодишна дестинация, известна не само за летния и зимен туризъм, но и за изобилието от културно-исторически маршрути.

Наш приоритет е да създадем правилните условия за прилагане на принципите, определени от инициативата “2017 – Международна година на устойчивия туризъм за развитие”, каза още министърът. По думите й сред нейните цели са насърчаване на ролята на туризма в опазването на богатото наследство и присъщите ценности на нашите цивилизации и култури в света.

Министърът призова участниците да посетят тези емблематични места за България, като подчерта, че това е най-сигурният начин да се усети духа на страната.

Share Button