Cherga BG

Поморие – перлата на българското Черноморие

Поморие  е уникално кътче за отдих и туризъм, вдадено към сърцето на Черно море.

В Поморие умело се преплитат морските климатични особености, природните дадености и древната история, даваща богата култура. Преплитат се, за да създадат качествен и многокомпонентен туристически продукт, конкурентен не само в пределите на страната ни, но и на целия Балкански полуостров и отвъд… Освен възможностите за морски и балнеотуризъм, градът предоставя на своите гости уникално културно-историческо наследство и безброй красиви гледки. поморие
Тук можете да посетите: • Единствената по рода си на Балканския полуостров Антична куполна гробница от II-III в. пр. Хр. – архитектурен паметник, съчетаващ римската строителна техника с тракийската традиция. Това е най-късният представител на тракийските гробници по българските земи; • Единственият в източна Европа Музей на солта, съхранил древната технология за производство на сол, чрез слънчево изпарение на морска вода; • Действащите поморийски солници – посетителите могат да видят “на живо” всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото; • Единственият действащ мъжки манастир “Свети Георги Победоносец”; • Орнитоложкият наблюдателен център на Поморийско солено езеро, обитавано от 269 вида птици; • Резерватът „Стари Поморийски къщи“ – място с впечатляваща възрожденска архитектура; • Най-дълголетният 250-годишен действащ храм по българското Черноморие „Преображение Господне”; • Неповторимото лятно кино „Яворов”, разположено под купола на звездите, върху скала на брега на морския бряг; • Крайбрежната алея „Яворов” – тя дава възможност за романтична be
разходка между изгреви, поезия и залези; • Новото модерно рибарско пристанище, където гостите и жителите на Поморие могат не само да се разхождат и отпочиват край лодките, но и да закупят прясна риба.
Това са малка част от забележителните кътчета, на които може да се насладите, посещавайки града. поморие
Но далеч не е всичко! С разнообразната си културна програма Поморие pomorie.bg се е утвърдил като фестивалната столица на българското Черноморие. Месеците юни, юли, август и септември са низ от атрактивни събития и фестивали, обхващащи различни сфери на изкуството. В началото на сезона се състои фестивалът на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть” – хорове и вокални ансамбли от България, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Румъния и Беларус си дават среща, представяйки се в отделни певчески категории. Често за изданията на събитието специално пристига чудотворната икона на Света Богородица и привлича хиляди миряни, желаещи да й се поклонят.
В разгара на лятото се състоят празниците “Море от Вино”. „Опияняващите” дни включват десетки концерти и изложби, осигурени са забавления както за най-малките посетители, така и за възрастните. Организират се безплатни дегустации, където ценителите на божествените еликсири могат да опитат и закупят най-добрите вина от региона. Поморие не е просто дестинация, а е правилният избор за идеалната почивка, придружена с разнообразие от културно-исторически маршрути и обекти. Не случайно девизът на града е „Античен, романтичен, вечен”. Съкровищницата на това място от векове съхранява безчетни богатства. Всеки, който се е докоснал поне веднъж до тях, дълго пази спомена от преживяното, заедно с желанието един ден отново да се потопи в магията. Повече информация относно Поморие, неговите забележителности, история и култура може да намерите на официалния сайт на Община Поморие.

поморие

Ivan Lachev

Add comment

37 + = 44