Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Поморие  е уникално кътче за отдих и туризъм, вдадено към сърцето на Черно море.

В Поморие умело се преплитат морските климатични особености, природните дадености и древната история, даваща богата култура. Преплитат се, за да създадат качествен и многокомпонентен туристически продукт, конкурентен не само в пределите на страната ни, но и на целия Балкански полуостров и отвъд… Освен възможностите за морски и балнеотуризъм, градът предоставя на своите гости уникално културно-историческо наследство и безброй красиви гледки. поморие
Тук можете да посетите: • Единствената по рода си на Балканския полуостров Антична куполна гробница от II-III в. пр. Хр. – архитектурен паметник, съчетаващ римската строителна техника с тракийската традиция. Това е най-късният представител на тракийските гробници по българските земи; • Единственият в източна Европа Музей на солта, съхранил древната технология за производство на сол, чрез слънчево изпарение на морска вода; • Действащите поморийски солници – посетителите могат да видят “на живо” всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото; • Единственият действащ мъжки манастир “Свети Георги Победоносец”; • Орнитоложкият наблюдателен център на Поморийско солено езеро, обитавано от 269 вида птици; • Резерватът „Стари Поморийски къщи“ – място с впечатляваща възрожденска архитектура; • Най-дълголетният 250-годишен действащ храм по българското Черноморие „Преображение Господне”; • Неповторимото лятно кино „Яворов”, разположено под купола на звездите, върху скала на брега на морския бряг; • Крайбрежната алея „Яворов” – тя дава възможност за романтична be
разходка между изгреви, поезия и залези; • Новото модерно рибарско пристанище, където гостите и жителите на Поморие могат не само да се разхождат и отпочиват край лодките, но и да закупят прясна риба.
Това са малка част от забележителните кътчета, на които може да се насладите, посещавайки града. поморие
Но далеч не е всичко! С разнообразната си културна програма Поморие pomorie.bg се е утвърдил като фестивалната столица на българското Черноморие. Месеците юни, юли, август и септември са низ от атрактивни събития и фестивали, обхващащи различни сфери на изкуството. В началото на сезона се състои фестивалът на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть” – хорове и вокални ансамбли от България, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Румъния и Беларус си дават среща, представяйки се в отделни певчески категории. Често за изданията на събитието специално пристига чудотворната икона на Света Богородица и привлича хиляди миряни, желаещи да й се поклонят.
В разгара на лятото се състоят празниците “Море от Вино”. „Опияняващите” дни включват десетки концерти и изложби, осигурени са забавления както за най-малките посетители, така и за възрастните. Организират се безплатни дегустации, където ценителите на божествените еликсири могат да опитат и закупят най-добрите вина от региона. Поморие не е просто дестинация, а е правилният избор за идеалната почивка, придружена с разнообразие от културно-исторически маршрути и обекти. Не случайно девизът на града е „Античен, романтичен, вечен”. Съкровищницата на това място от векове съхранява безчетни богатства. Всеки, който се е докоснал поне веднъж до тях, дълго пази спомена от преживяното, заедно с желанието един ден отново да се потопи в магията. Повече информация относно Поморие, неговите забележителности, история и култура може да намерите на официалния сайт на Община Поморие.

поморие

Share Button