Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Плевен става известен на европейската и световна общественост в хода на Руско-турската война 1877-1878 г. с петмесечната Плевенска епопея през 1877 г., която има решаващо значение за военната кампания и за края на Руско-турската война, започнал с освобождаването на Плевен на 28 ноември /10 декември/ 1877 г.

Военноисторическите къщи музеи, паркове и паметници, посветени на тези събития, превръщат Плевен в град-музей. Сто години след паметната битка за освобождението на града на бившето бойно поле, където се сражава отрядът на легендарния ген. Михаил Дмитриевич Скобелев, е издигната Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Регионалният военноисторически музей – Плевен представлява действаща единна структура от 8 музея с 12 постоянни експозиции – 9 в музейните зали и 3 външни, в мемориалните паркове. Това са Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Парк-музей „Ген. М. Д. Скобелев”, четири къщи-музеи с мемориални паркове и паметници – „Цар Освободител Александър ІІ”, „Велик княз Николай Николаевич” и „Негово Кралско Величество Карол І” – Пордим, „Стоян и Владимир Заимови”, три мавзолея – Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” – Плевен, Румънски мавзолей – Гривица, Мавзолей-Костница в Скобелев парк-музей, както и 238 паметника – 166 исторически обекта и 72 землени укрепления, свързани с Руско-турската война, от които 207 са паметници на културата с национално значение.

Тази музейна структура е неразделна част от градската среда със знакови за Плевен и региона „места на паметта” и с ясно послание към бъдещето за опазване и съхраняване на националната идентичност, на историческото и културно наследство. Всички тези музеи продължават да привличат интереса на посетители от цял свят, както при откриването си в началото на ХХ в., така и днес – в отговор на динамиката на съвременното развитие и предизвикателствата на новото хилядолетие. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” не само се е утвърдила като символ на града и региона, но е и техен културен и духовен център.


Иновативният подход на представяне на експонатите в музея, включва единствената в България ефектна 3D холограма, изобразяваща тракийски жрец, които подканва гостите да посетят тракийското светилище „Бегликташ”. Според посетителите емоцията е неописуема и не може да се сравни с познатите и стандартни методи за привличане и създаване на интерес у посетителите, използвани в други музеи.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Share Button