Cherga BG

Плевен: град на музеите

Iskra_2007-150x150Хилядолетната история, богатата култура и традиции, многобройните паметници, великолепните природни забележителности очертават години наред облика на Плевен като привлекателен туристически център. Разположен в централната част на Мизия, Плевен е известен като град на музеите заради съхраненото си наследство.

Оживеният му централен площад и пешеходната зона съчетават природната красота с места за отмора и забавления. Съществува чудесна синергия между живописния пейзаж, водната каскада с фонтаните, широките пешеходни алеи, театъра и другите културни центрове, кафенета.
Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на V хилядолетие пр. Хр. В началото на новата ера тези територии стават част от Римската империя. На пътя от Ескус за Филипополис, при днешния Плевен, възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име. Един от най-ценните археологически паметници е раннохристиянската базилика от ІV в., втора по големина в България след царската базилика в Плиска. През Възраждането в града се открива първото светско девическо училище в България.
Плевен става световно известен по време на Руско-турската война. На 10.12.1877 г. с освобождението на Плевен се решава победния изход на войната. С Руско-турската война се свързват много забележителности на града. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за кървавите битки. В центъра на града се намира Параклис-мавзолей “Св. Георги Победоносец” – един от символите на Плевен и негов официален герб. Друга забележителност е единствената по рода си на Балканския полуостров Панорама „Плевенска Епопея 1877”. Създадена е в центъра на някогашното бойно поле в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен и България от османско иго. Възпоменания събужда къщата-музей „Цар Освободител Александър ІІ”, където на 11.12.1877 г. тържествено е посрещнат руският император и му е представен плененият маршал Осман Паша.
IMG_0018Историческият музей в Плевен е един от най-големите в страната. Богатата му експозиция се опира на фонд от над 200000 ценности. С високата си художествена, историческа и научна стойност, те са ценни свидетелства не само за българската история и култура, но и за тези на различни народи, оставили трайни дири по нашите земи и в европейското културно пространство. Отскоро в Плевен има още един музей – на виното, плод на дългогодишен труд на български и френски архитекти, енолози и историци. Градът се счита за първия център на винарската индустрия в България. Още през 1890 г. тук е открито професионално училище по лозарство и винарство. През 1902 г. е създаден и първият Национален институт на виното.
В непосредствена близост до Плевен е живописният парк “Кайлъка”. Отвесните скали тук са прекрасни за катерене. Има плувни басейни, детски кът, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела и т.н.Park Kailaka 2
На около 12 км от Плевен река Чернелка е образувала живописен каньон с изключително богатство на скални образувания. Районът е обявен за природна забележителност. „Чернелка” има и богато историческо минало: антични и средновековни крепости, раннохристиянски скален манастир и т.н.
Посетете Плевен и изживейте прекрасни мигове!

www.pleven.bg

Add comment

4 + 6 =