Cherga BG

Пет основни пречки при общуването между родител и дете: преодоляване на препятствията с помощта на функцията за Родителски контрол на Bitdefender

Хората са странни същества, когато става въпрос за родителството. Постоянно си противоречим от една страна, полагайки прекомерни грижи и от друга страна с желанието си да дадем свобода на децата си. Стремим се и се стараем да бъдем техни приятели, но същевременно поставяме тесни граници в отношенията ни. Искаме всички техни проблеми да изчезнат с едно примигване на очите, но също така искаме да ги подготвим да посрещат трудностите и да се борят и справят сами с тях. Страдаме, когато допускат грешки, но не допускаме те да бъдат свидетели, когато ние страдаме. Цялото това парадоксално наше поведение изгражда бариерите при общуването ни с децата си.

Комуникационните бариери в общуването между родител и дете са различни в различните семейства, но всеки един родител се сблъсква с новите проблеми в ерата на дигиталните технологии. Софтуерът за родителски контрол сплотява родителите и децата, но само когато се използва правилно.

1. Парадоксална грижа

Непрестанната загриженост на родителите за сигурността на децата им обикновено върви ръка за ръка с желанието да се даде свобода на действията, особено към по-големите деца. Този парадокс обикновено пречи на комуникацията, тъй като границата между загриженост и обсебване се размива. Инсталацията на софтуер за родителски контрол се извършва със съгласието на детето и родителите задължително трябва да обяснят на децата си, защо са взели това решение. Децата трябва да знаят, че целта не е да ги шпионират, а да могат да бъдат наблюдавани и да им се помага в случаи, когато са изправени пред опасности, които не са в състояние да преодолеят сами.

GPS – проследяването на местоположението, инсталиран чрез родителски контрол, позволява на родителите да наблюдават къде на картата се намира мобилният телефон на детето.

Тази функция е незаменима, когато децата са по-малки, докато за тинейджърите може да се използва като допълнителна мярка за сигурност. Например, когато вашето дете казва, че ще е на гости при свой приятел след киното, можете да проверите, дали е истина, без да се налага да прибягвате до неудобни и натрапчиви разговори по телефона, които го злепоставят пред връстниците му. Разбира се децата винаги могат да изключат своя телефон, така че родителският контрол трябва да е един вид договорено партньорство между поколенията.

2. Социалните мрежи

Родителите не винаги могат да разберат каква е ролята на социалните мрежи в живота на едно дете. Американската академия по педиатрия призовава родителите да наблюдават за потенциални заплахи като кибер-тормоз, “Facebook депресия,” секстинг (изпращане и получаване на съобщения със сексуално съдържание) и попадането на децата им на неподходящо съдържание. Възможно е гледната точка на родителите относно стойността и значението на времето, приятелството и „истинския свят“ да се различава от тази на детето.

Родителският контрол позволява на родителите да следят и наблюдават действията във Facebook (коментари, съобщения, публикации на стената, отбелязвания, настройките за поверителност, броят на приятелите и др.). Родителите могат дискретно да държат под око децата си и сигурността им, без да нарушават неприкосновеността на личния им живот като се намесват само в случаи, когато има наистина сериозна опасност. От скоро децата са изложени и на опасност и заплахи от хора, които злоупотребяват и се възползват от новата функция за търсене на графични файлове на Facebook. Социалната мрежа призна, че „непълнолетни може да се появяват в резултатите от търсенето“ и по този начин личните данни на децата може да се окажат в ръцете на престъпниците.

3. Влияние на приятелската среда

Родителите не могат да разберат защо децата им се влияят толкова от средата, в която се движат. Много недоразумения възникват, когато родителите обвиняват приятелите на децата си, забраняват общуването им с тях или им налагат наказания.

Проследяването на мобилния телефон е един дискретен начин, с който може да проверявате какво правят децата ви. Информирайте се за навиците на децата си и на приятелите им, без да се натрапвате. Също така можете да блокирате подозрителни контакти и да следите подозрителните входящи и изходящи съобщения и обаждания и то в реално време. Тези функции могат да бъдат на практика много полезни в случаи на реална опасност, която преминава от онлайн пространството в реалния свят.

4. Технологична пропаст

Повечето деца разбират от съвременните технологии много повече от родителите си, които често не могат или не искат да следят постоянно развиващият се дигитален свят. Тази разлика в уменията, води до много недоразумения, тъй като „интернет“ всъщност означава различни неща за родителите и децата.

Родителският контрол може да помогне на загрижените родители да разберат дигиталната среда, в която живеят техните деца. Научавайки сайтовете, които децата им посещават, майките и татковците всъщност се запознават с поведението им в онлайн и офлайн живота им. Родителите дори могат да развият технологичните си умения с помощта на софтуера за родителски контрол, който е лесен за ползване и практически е достъпен от всяко място.

5. Грешно разпределение на времето

Родителите и децата реално нямат време за истинско общуване. Грешното разпределение на времето идва от неправилното приоритизиране и води до това, че родителите често пропускат да кажат важни неща на децата си. Простото подмятане на изрази като „Обичам те“ често се смята за обикновено и излишно.

Софтуерът за родителски контрол дава възможност на родителите да водят и насочват децата си дискретно в желаната насока. Използвайте го като образователен инструмент, който ви помага да разберете децата си, кои са, какви искат да бъдат, какви желания имат. И запомнете, че различните деца на различна възраст се нуждаят от различни методи за наблюдение и контрол.

Родителският контрол на Bitdefender се предлага като самостоятелно приложение и като част от пакетите за сигурност Bitdefender Internet Security и Bitdefender Total Security. Родителският контрол блокира неподходящото съдържание, ограничава достъпа до Интернет в определени от вас часове и помага на родителите да наблюдават децата си отдалечено. Помнете, че родителският контрол не е инструмент, с който да шпионирате, а помощно средство, с което улеснявате общуването в реалния живот и доказва любовта и загрижеността за децата ви.

Използвани източници:

 

http://www.bitdefender.com/solutions/parental-control.html?sm_id=SMGlobal

 

 

http://www.hotforsecurity.com/blog/five-barriers-to-parent-child-communication-bridging-gaps-with-parental-control-6558.html

 

Add comment

91 − 82 =