Cherga BG

Пътят на успеха от Русия до България

Existing Post ImageНаталия Врайкова – една необикновена жена, чиято персонална история подкрепя твърдението , че личните качества, а не териториите, чертаят пътя към успеха. През 2000 година тя напуска Русия, оставяйки зад гърба си един изграден бизнес, за да последва зова на сърцето. С пристигането в България е принудена да започне отначало, утвърждавайки се в нови сфери на реализация. Днес има хармоничен брак и двама сина. За пет години стана Сеньор Мениджър в Международна фирма за производство и търговия с хранителни добавки. Притежава собствена марка и фризьорски салон, където я открихме, за да отговори на въпроси за читателите на списание „Черга“.

Какво Ви харесва най-много в България има ли предимства страната, в която живеете, спрямо живота във Вашата родина?

В България ми харесва почти всичко и не мога да кажа кое е „най“. Тук е много приятно. Намирам, че е по-спокойно за живеене, отколкото в Русия. Всичко е с по-малък мащаб, което има своите предимства. Срещам прекрасни  хора, които не са толкова забързани. От друга страна, аз обичам и огромната си родина, в която е моето семейство , свидните спомени от детството и младостта. Тя може би дава по-големи възможности за развитие, точно защото е по-голяма, във всяко отношение.

Ако помоля да охарактеризирате българите с 5 думи, те са?

Те са сърдечни хора, жизнерадостни и търпеливи, грижовни и всеотдайни родители (особено бабите!).

Кажете ми една българска поговорка или анекдот ?

Две поговорки ми допадат най-много: „Прави каквото трябва, да става каквото ще!“ и „По-добре късно, отколкото никога.“

С какво от родината си не бихте се разделили никога, където и да сте?

Семейството, приятелите от Русия, културата, историята на страната и гражданството.

Бихте ли сполелили 3 неща, които открихте в новата страна?

Когато пристигнах в България ме впечатли изключителното природно разнообразие! Тук има всичко – море и планина, равнини и гори, много минерални извори и красиви водопади. Най-хубавото е, че всичко е толкова наблизко! Богат избор на кратко разстояние.

Има ли нещо в България, което ако можехте, бихте променили? Каквo е то?

Бих дала още вяра на хората, за да бъдат много по-уверени в себе си, с  по-позитивно отношение към живота и трудностите, пред които се изправят.

Кое Ви се стори най-странно  или с какво свикнахте най-трудно, когато пристигнахте?

Най-трудно ми беше свикна и да преодолявам тази недостатъчна ангажираност и лична отговорност на хората  към важни неща, както в личен, така и в професионален план. Отлагането във времето с фрази от типа „Хайде утре, хайде вдругиден..“

Лесно ли научихте чуждия език и какво ви затрудни най-много в него?

Струва ми се, че лесно научих езика, но произношението ме затруднява и до днес.

Как бихте рекламирали България пред вашите сънародници ?

Като спокойна държава с много добро, топло отношение към моите сънародници.

Какво е Вашето лично послание към нашите читатели?

Бих пожелала на българите по-малко да се поставят в зависимост от чуждо мнение и повече да мечтаят, защото животът зависи от нас, не от държавата. Тогава в България може да се постигне всичко. Ако младите имат такава нагласа, не биха напускали страната, а щяха да се постараят да се развиват тук.

Интервю на Д-р. инж. Гинка Стоева

Илиян Димитров

Add comment

65 − 55 =