Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Националният кулинарен фестивал навъртя 18 000 километра и събра 4000 традиционни рецепти от кухнята на баба

 Trapeza_FIVE_final-01

С шопска салата-гигант и запазената марка – бобът, приготвен с много любов от шеф Пеньо Иванов, ще посрещне гостите на петия си рожден ден на 8 септември от 10,30 часа Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

Единственият у нас пътуващ фестивал на традиционните български гозби, който се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, ще събере за поредна година майстори на ястията, известни личности, занаятчии и фолклорни изпълнители на Лятната сцена в Борисовата градина.

За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е пропътувал над 18 000 километра и е събрал архив от над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата „Рецептите на баба”, а сега екипът си е поставил за цел да направи и второ, допълнено издание – за да може всеки да се докосне, сподели и опита тайните на националната ни кухня.

Много изненади за гостите на празника е подготвил екипът на „Пъстра трапеза”, и част от тях ще бъдат демонстрационното готвене на професионалната кухня на шеф Иванов, в което ще се включи за втора поредна година магът Астор, каскадьорът Иван Кристофф – известен като Човека-паяк, звездата от предаването „Имаш поща” Пейо Филипов и много други. Всички те ще приготвят по една своя любима рецепта, която обаче предпочетоха да запазят в тайна до самия ден на празника.

Специални гости на кулинарната изложба на традиционни ястия ще бъдат представители на арменската общност у нас, а една от изненадите ще бъдат и участници, които ще покажат как и какво са майсторили в кухнята българите от Средновековието.

На сцената на фестивала ще могат да се видят и снимките от пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите”, които са уловили в кадър най-красивите места и обичаи от България и нейните традиции.

За най-малките гости на празника изненадата също е специална – освен че ще могат да рисуват любимите си ястия на традиционния детски пленер, те ще дадат воля на таланта си и с творби с тебешир върху асфалта на специално нарисувани карти на България.

Част от атракциите на събитието ще бъде и „Чаршията на занаятите” – мястото, където майстори-занаятчии ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи. Специално място там ще бъде отредено на статуята на лъжица-символ на пазителите на българските традиции, и книгата за послания, в която всеки може да сподели своите мисли за това, което ни е съхранило като народ.

За тези, които искат да се пренесат в миналото, е специалното фотостудио, където ще могат да се пременят в традиционни носии от Ихтиманския регион и да се снимат за спомен.

Няма да липсва и традиционното надяждане със специалния боб на шеф Иванов, от който досега са приготвени над 2000 литра.

Очакваме ви на 8 септември 2013 г. от 10,30 часа на Лятната сцена в Борисовата градина, за да отпразнуваме заедно петия рожден ден на „Пъстра трапеза на гости на моя град”!

Share Button