Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

snejna_linia

В продължение на три дни – 5-ти, 7-ми и 8-ми февруари – „Снежен филм фест“ и Домът на киното ще представят девет български ленти за ски и сноуборд, създадени между 2005 и 2013 година. Филмите са ориентирани към всички, които вече обичат зимните спортове в планината, но и към тези, които тепърва ще открият тази страст.

Студените зимни дни могат да бъдат еуфорично изживяване в планината, където всеки пресен сняг носи нови предизвикателства и приключения. Това е начин на живот за запалените „карачи“. Филмите показват как живеят любителите на екстремни ски и сноуборд, как тренират, каква концентрация и отдаденост са нужни, за да постигнат невероятните си спускания и акробатичните изпълнения. Също, какво ги вдъхновява, за да го правят и защо на практика рискуват живота и здравето си при всеки нов сняг.

За нас карането на сноуборд и ски е олицетворение на свободата и с тези филми искаме да запалим у вас същото преклонение и любов към природата, което ни кара да обичаме живота повече и повече с всеки нов ден“, казват организаторите.

За 5 февруари организаторите са предвидили три филма.

3,2,1… ЗИМА ще заведе зрителите в Тирол, на ърбан сесии във Виена и пътувания из непознати планински кътчета с най-добрите в ските и сноуборда в България. Всичко това придружено от интервюта и сцени с много хумор. Автор е Иван Тодоров.

FREE SPIRIT WEEK е заснет по време на „Седмицата на свободния дух“ 2006 г., посветен на паметта на скиора Александър Александров – приятел на цялата общност от любители на екстремните спортове. Автор Алеко Желязков.

ИЗГУБЕНАТА ЗИМА е филм, посветен на зимата, планината, фрийрайд и фрийстайл ските и сноуборда, както и на необятно красивата природа на България, сниман през една от най-снежните зими от последното десетилетие. Автори Стоил Димитров и Емануил Емануилов.

7 февруари

СКРИТИ е ски и сноуборд филм, който представя едни от най-интересните „карачи“ в България и ги разкрива в неочаквана светлина. Автор Иван Тодоров.

PROMISE LAND проследява група от млади сноубордисти и скиори, запалени по изследването на дивите части от българските планини. Зимата ги изправя пред най-непосилното за тях изпитание – липса на сняг. Заглавието на филма идва от прякора на фрийрайд местност, близо до Банско. Автор Стоил Димитров.

СНЕЖНА ЛИНИЯ проследява историята на свободното ски-каране в България, чрез разказите на планински спасители, планинари и скиори от всички поколения. Музиката към филма е изцяло българска:

Odd Crew, Nasekomix, Skre4, Demenzia и Попара са само част от имената. Автор Георги Гигов.

8 февруари

SNOW A DAYS е определян като един от най-добрите български филми, посветени на сноуборда, носи заряд от положителна енергия и е способен да озари и най-мрачните зимни дни. Автор Стоил Димитров.

СЛЕДИ – Филмът разказва историята на екстремните снежни спортове. Среща ни с първите смелчаги, излезли със ски далеч в планината, извън комфорта на отъпканите писти още през 60-те години на миналия век. Представят се и наследниците им по дух, преоткрили този спорт по родните планини на тийнейджърска възраст през 90-те. Те създават и БАССЕС – най-голямата организация, подкрепяща свободните скиори. Забравени архивни ленти ще бъдат излъчени на голям екран. Филмът включва кадри с много каране по български и чужди планини, пейзажи на границата на изкуството и забавни постановъчни моменти, запазена марка на режисьора Алеко Желязков.

IT’S ALL GOOD

е филм с изразен фрийстайл характер, събрал уникални „трикове“ и музика, на който зрителите не могат да се наситят.

Never Know Productions – 29 мин.

Всички прожекции са от 20 часа. Цена на билетите: 5 лв.

Share Button