Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Photo-0349Културният форум “Панагия – въздигане на хляба”, който пресъздава моменти от българската православна традиция и култура, се провежда на 15 август в Кюстендил на големия християнски празник “Успение на Пресвета Богородица” /Панагия е името, с което се нарича Богородица/. Всяка година на този ден градината пред катедралния храм “Успение Богородично” в града традиционно се превръща в изложбено пространство на красиво подредени маси с обредни хлябове, плодове и жито. Аранжираните пространства са пълни със старинни предмети: софри, трикраки столчета, бохчи, месали, точилки, лопати за хляб, съдове, подници, стомни, павурчета, кандила, иконостаси и кръстове. Участниците във форума месят и показват традиционни за региона обредни хлябове за празник и делник, за всички обичаи в този край на България. В миналото бащата в дома тържествено въздигал празничния хляб с молитва за здраве и благоденствие на семейството.
Форумът е съпътстван от водосвет, изпълнения на църковни песнопения, експозиция на икони и тематични фотоизложби.
На 14 август се представя обичая по замесване на “Богородичен хляб” и изпичането му в подница. Ден преди празника майките учат девойките как да месят обредни пити и им предават традицията. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – винаги предавани от майки на дъщери, от род в род. Жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват го със символни пластики от тестото и го занасят в храма с благодарност към Богородица. Тук много семейства освещават хляба си и извършват православния обред “Панагия”.
„Панагия – въздигане на хляба” представя значимостта на православната християнска вяра за българите и пътя на хляба, насъщен за нашия народ.

Share Button