Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Заявки за изграждане на нови къмпинги са постъпили в Министерството на туризма. Това заяви министър Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите за туристи в Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова и уточни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5% спрямо миналата година.

Приходите от туристи за периода от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристи.

Ръстът

Ангелкова каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители на сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона, коментира тя.

Направени са по 3 инспекции на всички ивици, отдадени за стопанисване. Проверени са около 140 плажа, които са отдадени под наем или на концесия, освен това около 20-30 неохраняеми ивици също са инспектирани. Сред най-грубите нарушения, които са констатирани, е неправомерното използване на плажове от бивши концесионери. Те извършват търговска дейност, но не внасят дължимите за това такси на държавата.

“За тези случаи е сигнализирано и вече имаме постъпили плащания за няколко плажа”, съобщи министърът на туризма. По думите й повече интерес към стопанисването на плажовете се очаква да има с въвеждането на групирането на ивиците. Това ще стане с изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане, а следващата година се очаква да има и действащи регламенти за къмпингуването, обясни още министър Ангелкова и посочи, че това ще стане с промени в Закона за туризма, които трябва до края на годината да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Share Button