Cherga BG

Откриха уникална гробница край Разград

20131127.swvexwjtbz

Открили сме първото селище от края на седмото и началото на шестото хилядолетие преди Христа, край региона на видинското село Майор Узуново, край Разград.  Откритието касае  периода на първата земеделска цивилизация. 

Мястото край село Майор Узуново е с множество извори на вода район. Това е предпоставка именно тук да се развиват вековни традиции относно грънчарството. Данните ни показват, че става въпрос за еднослойно селище. Откритото неолитно селище е от дървено землени кирпичени постройки. Двете открити структури носят характера на затворен комплекс, което означава че не е имало по-късно вкопаване в тях, което да обърка познанията и датировката на обекта. При разкопките се наблюдава използването на кремъчна суровина, която не е характерна за този регион. Суровината е извличана от Разградският регион, което означава, че още тогава е имало достатъчно добра възможност за комуникации на големи разстояния.

При разкопките е получена огромно количество информация в частите на две вкопани структури. До този момент находките са около 60. Извлечените до този момент артефакти са в изключително добра степен на запазеност. Открити са части от два керамични сервиза. Това е най-ранната керамика произведена от хората престояла повече от 80 века под земята. “Тук говорим за население, което започва да изгражда свои жилища и селища на открито. Те си избират много конкретен ландшафт, свързан с климатичните фактори през този период.

Add comment

− 1 = 8