Cherga BG

Орфеевото цвете – Уникално цвете с много имена е живяло с легендите

Орфеевото цвете

“То е като стих и музика – сътворено от родопската природа, същата,

която роди и Орфей… Сякаш не е само цвете, а бленуваща душа.“

Никола Гигов

Уникалното цвете с много имена е живяло с легендите, за да пренесе до нас посланието за вечния живот и любовта. След като сладкогласният певец Орфей изгубил завинаги своята любима Евридика, се завърнал тъжен и безутешен в родната Тракия. Плачел и там, където капели сълзите му, пониквали синьо-бели цветчета. Казват, че вече не искал да погледне друга жена. С това разгневил развилнели се поклоннички на Дионис, които подло го нападнали. Заговорниците хвърляли срещу него камъни и копия, а един от тях отсякъл главата му с меч. Вакханките разкъсали тялото му… От всяка капка кръв сред тревата, отново израствало чудното цвете. Затова народът ни го нарекъл „Орфеево“. То е свръхчувствително, подобно на влюбената човешка душа. Ако Слънцето се забули с облак, свива цветната си чашка, за да я разтвори отново, когато го огреят лъчите му.

Всъщност, учените са установили, че това живо същество със свойства на лек опиат се е появило на планетата преди около 2 милиона години, още през предледниковия период. Било познато на жреците, които при изгарянето му са изпадали в транс и правели предсказания. По време на Римската империя са сечени монети с жена, която го държи в ръка. Императорите пристигали в Родопите, за да му се поклонят, защото криело тайната на безсмъртието. То е единственото цвете в света, което изпада в състояние на мнима смърт, наречено анабиоза и може да се съхрани за период от 3 до 11 години. Дори хербаризирани растения, изсушени до 98%, след поливане за определен период от време, възвръщат жизнеспособната си форма, благодарение на 2% влага в тях. Това свойство на Родопския силивряк е причина да се назовава „възкръсващо растение”.

Има свидетелства, че през VI-ти век, при разходка край Бачково, свещеник казал на спътниците си: “Чух божи глас. Пръскайте всеки ден със светена вода изсъхналите листа на венеца около иконите и ще стане чудо – те ще се раззеленят и ще се съживят. Това ще е Божи знак!” Богомолците изпълнили заръката и видели чудото на възкресението. Наричали растението Безсмъртниче. При много ниски температури то замръзва, без да изсъхва. Поставено на топличко, за около 1 час се възстановява. Дори само сухо листенце от него, ако бъде заровено в почвата и поливано, бързо се съживява и прораства отново, за да разцъфти през лятото.

Подобно на великия певец и учител, необикновеното растение може да лекува. Древните траки познавали целебната му сила. В книгата си „Магическа ботаника“ Орфей е предал знанията си на посветените. С вяра в дълголетието, което носела билката, родопчани закичвали детските люлки  против уроки и болести, момите скришом я свивали в китките за избраника си, та вечна да е любовта им. Слагали стръкчета и в обора, за да живее и се плоди добитъка. С нея го спасявали от шап и затова е знайна още като Шапива билка, редом с имена като Стирака, Каберлея или Китара, защото „Когато се празнували Дионисовите празници, то издавало звук на китара.”, според трактата „За реките“ от III век.

Експедицията на унгарския изследовател на Балканите д-р Емерих Фривалдски през 1834 г., по поречието на Чая, край Бачково, преоткри този феноменален растителен род за съвременната наука. Една година по-късно, той го обявява и му дава латинското название Haberlea rhodopensis (Родопска хаберлея), на името на своя учител – ботаникът  Haberle. Находката с цветна чашка, оцветена в различни нюанси на синьото и синьо-лилавото, предизвиква бурен интерес. Години наред се провеждат проучвания, изследвания и опити от различни страни. Качествата на растението привличат вниманието на НАСА и руските секретни лаборатории. Учените смятат, че ако разкрият тайните на Орфеевото цвете, ще успеят да направят лекарство, което удължава човешкия живот. Ако се вложи в козметични продукти, те ще притежават мощен подмладяващ ефект. Цветето е съставка на тибетския чай на младостта, който пречиства бъбреците, черния дроб, жлъчката, кръвоносните съдове, стомаха и редуцира мазнините, но се пие само веднъж на 5 години. Извлечените химически вещества показват, че билката притежава антиоксидантно и широкоспектърно лечебно въздействие. Екипът на проф. Людмил Пейчев откри, че тя активира освобождаването на стволови клетки, които подпомагат бързото заздравяване на тъканите по естествен път. По този начин, Орфеевото цвете ни показва как един защитен вид на територията на страната ни, все още пази необикновените способности да защитава устойчивостта на народа си.

Биляна Котева

Add comment

14 − = 12