Cherga BG

Опаковането на Триумфалната арка – мечтата на Кристо осъществена

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Една мечта на 60 години най-после ще се превърне в реалност

Проектът на Кристо Явашев и Жан Клод за опаковането на Триумфалната арка в Париж вече е в ход. За осъщестяването на проекта отговаря племенникът на Кристо, Владимир. Той сподели, че за изпълението е изключително важно да бъде се обърне внимание на всеки един детайл от проекта на чичо му. Целта е крайният резултат да изглежда точно както на скиците на Кристо.  Това е и една от мечтите на световно известния артист, която ще бъде изпълнена посмъртно. Проектът се осъщестява с подкрепата на френския Център за Национални Монументи.

Официалното откриване на Арката ще бъде на 18-ти септември, като процесът по премахване ще започне на 3-ти октомври. През тези 16 дни посетителите ще станат свидетели на нещо, което никога не се е случвало, и няма да се случи отново. Освен да го видят, хората ще могат буквално да се докоснат до това изпълнение на изкуството. Според Владимир, това е едно от най-важните неща – че изкуството е живо, движи се с вятъра, може да бъде докоснато. Единственото нещо, за което съжалява, е че Кристо не е тук, за да види как мечтата му се превръща в реалност. Това е и най-голямото предизвикателство за осъществяването на проекта – племенникът споделя, че му липсва ентусиазмът и енергията на Кристо.


 

 

В същото време, в София се провежда изложба посветена на проекта. Тя включва 13 оригинални литографии подписани лично от Кристо, както и други негови творби и рисунки. Интересът към тях бе огромен и вече всички за изкупени от колекционери. Изложбата бе открита на 9 септември във Vivacom Art Hall, която се намира на Оборище 5. В рамките на 4 дни бройката на посетителите стигна почти 2000. Изложбата ще се провежда до 6 октомври и е подкрепена от Първа инвестиционна банка. 
В деня на официалното откриване на проекта “Опаковането на Триумфалната арка” в галерията ще бъде излъчено на живо събитието от френската столица. 

 

 

Биляна Котева

Add comment