Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Една мечта на 60 години най-после ще се превърне в реалност

Проектът на Кристо Явашев и Жан Клод за опаковането на Триумфалната арка в Париж вече е в ход. За осъщестяването на проекта отговаря племенникът на Кристо, Владимир. Той сподели, че за изпълението е изключително важно да бъде се обърне внимание на всеки един детайл от проекта на чичо му. Целта е крайният резултат да изглежда точно както на скиците на Кристо.  Това е и една от мечтите на световно известния артист, която ще бъде изпълнена посмъртно. Проектът се осъщестява с подкрепата на френския Център за Национални Монументи.

Официалното откриване на Арката ще бъде на 18-ти септември, като процесът по премахване ще започне на 3-ти октомври. През тези 16 дни посетителите ще станат свидетели на нещо, което никога не се е случвало, и няма да се случи отново. Освен да го видят, хората ще могат буквално да се докоснат до това изпълнение на изкуството. Според Владимир, това е едно от най-важните неща – че изкуството е живо, движи се с вятъра, може да бъде докоснато. Единственото нещо, за което съжалява, е че Кристо не е тук, за да види как мечтата му се превръща в реалност. Това е и най-голямото предизвикателство за осъществяването на проекта – племенникът споделя, че му липсва ентусиазмът и енергията на Кристо.


 

 

В същото време, в София се провежда изложба посветена на проекта. Тя включва 13 оригинални литографии подписани лично от Кристо, както и други негови творби и рисунки. Интересът към тях бе огромен и вече всички за изкупени от колекционери. Изложбата бе открита на 9 септември във Vivacom Art Hall, която се намира на Оборище 5. В рамките на 4 дни бройката на посетителите стигна почти 2000. Изложбата ще се провежда до 6 октомври и е подкрепена от Първа инвестиционна банка. 
В деня на официалното откриване на проекта “Опаковането на Триумфалната арка” в галерията ще бъде излъчено на живо събитието от френската столица. 

 

 

Share Button