Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Очаквайте на 14 октомври „Моля те погрижи се за мама“ – елегантен, покъртително красив роман, подписан от младата южнокорейска писателка Кюн-сук Шин!

Още с първите редове „Моля те погрижи се за мама“ (превод: Надя Баева, 208 стр., цена 12 лв.) ни въвежда в драмата на семейството, ангажирано с мистериозното изчезване на шейсет и девет годишната Со-ньо в Сеулското метро. Натъквайки се на неизвестни факти за живота и личността й, нейният сломен от мъка съпруг и порасналите им деца започват да се питат познавали ли са жената, която винаги са наричали „мама“. Сюжетът разгръща и слива перспективите на всеки от участниците в това неволно приключение по един блестящ начин, като не пропуска да засегне фундаменталния мотив за колизиите на модерното общество и традиционните патриархални ценности.

Кюн-сук Шин е родена през 1963 г. в бедно семейство. Литературният й дебют е новелата „Зимна притча“ – с нея печели високо отличие за млад творец. Завършва Института по изкуствата в Сеул, където живее понастоящем, а Колумбийския университет в Ню Йорк посещава в качеството си на гостуващ учен. Кюн-сук Шин е сред най-изтъкнатите авторки от „новата вълна“ в женската белетристика, т.нар. Поколение 386; тя е и първата жена, удостоена с авторитетното отличие за азиатска литература Man, за романа „Моля те погрижи се за мама“ – преведен в над 30 държави от 2009 г. досега, той се радва на безпрецедентен успех.

Книгатаshin1_Layout 1
Шейсет и девет годишната Со-ньо се изгубва в тълпата на Сеулското метро. Сломен съпруг и четири пораснали деца се впускат в отчаяно издирване, но се натъкват на грижливо съхранявани тайни и започват да се питат познават ли жената, която цял живот са наричали „мама“. Пренебрегването на патриархални традиции, от една страна, и съпротивите срещу урбанизацията, от друга, оформят рамката на един наратив, центриран върху семейството и загубата на любим човек. Затрогващ полифоничен разказ, разтворен в четири перспективи, оценен високо заради елегантността, с която е изведен поствоенният хаос в корейското общество.
„Майката е основна тема на романа, защото по пътя към модерността се лишихме от много неща“, споделя тревогата си Кюн-сук Шин при връчването на Азиатската награда за литература през март, 2012 г. „Издирването на Со-ньо в тази книга е символично отвоюване на светостта, която загубихме.“

Авторът
Кюн-сук Шин е родена през 1963 г. в малко южнокорейско селище. Родителите й са бедни фермери и не са в състояние да й осигурят образование, затова едва шестнайсетгодишна тя заминава за Сеул, където през деня работи в завод за електроника, а вечер посещава учебни занятия. Впоследствие завършва Сеулския художествен институт. През 1985 г. излиза дебютната й новела „Зимна притча“, за която е отличена с наградата „Мунье Джунган“ за нов автор. Шин е една от най-видните представителки на новата вълна в женската проза, известна като „Поколение 386“ – организацията обединява личности, проповядващи универсални демократични ценности. Писателката е титуляр на редица награди, както корейски, така и международни, но истинската световна слава я спохожда след появата на „Моля те, погрижи се за мама“ – изкусен роман, преведен в повече от 30 държави, носител на престижното отличие за азиатска литература Man. Кюн-сук Шин е първата жена, удостоена с тази награда.

 

Share Button