Cherga BG

НХА открива 120-ата си учебна година с международно биенале „Рисунка“ 2016

Existing Post ImageНа 26 септември в 11:00 часа в Националната художествена академия ще бъде открита 120-та учебна година 2016/2017. Тържествено ще бъдат посрещнати първокурсниците, които ще получат студентските си книжки от деканите на двата факултета. В 18:00 часа същия ден в галерия „Академия“ се открива Третото международно студентско биенале „Рисунка София 2016. По време на откриването ще бъдат връчени наградите, определени от международното жури.

Вечерта ще завърши с концерт, организиран от Студентския съвет на НХА. Участват групите „Нак Букту“, „Кус-кус“, Академичен хор към НХА и други.

Международното студентско биенале, като част от стратегията на Академията в областта на рисунката, стимулира креативността не само в овладяването и развитието на учебната и свободната рисунка, но дава среща на различни теоретични подходи и практики в тази посока. Биеналето е място, на което се показват, сравняват и опознават постижения, възгледи и критерии, представени от бъдещите млади автори със своите културни и пластични натрупвания.

Тази година с експозиции, подбрани от самите учебни заведения съгласно регламента на биеналето, участват: Академия за изящни изкуства – Венеция, Италия; Държавна художествена академия – Тбилиси, Грузия; Тракийски университет, Факултет за изящни изкуства – Одрин, Турция; Унгарски университет за изящни изкуства – Будапеща, Унгария; Университет на Черна гора, Подгорица, Факултет за изящни изкуства и Националната художествена академия, София, България.

Изложбата продължава до 20 октомври 2016

Илиян Димитров

Add comment

3 + 4 =