Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Творби от различни автори, векове и континенти са включени в изложбата, която ще продължи до 10 ноември


Седемдесет непоказвани досега пейзажа от няколко века и континента събра в изложба Националната галерия за чуждестранно изкуство. Експозицията „Пейзажът”, подредена в залата за гостуващи изложби, се откри в навечерието на 25-годишнината на галерията. Тя дава възможност да надникнем в нейната „подводна“ част, т.е. във фондовете, познати досега само на специалистите.

Картините в изложбата “Пейзажът” отразяват стъпки в развитието на човешките култура и цивилизация – от идеализираното пространство на библейските и митологичните сцени през детайлно възпроизвеждане на натурата като част от изследването на света до поетичните или критични коментари за състоянието на околната среда.

Различен е пътят на творбите до сбирките на НГЧИ. Някои от картините са били част от дворцовата колекция на цар Фердинанд и приети от Националната художествена галерия, други са откупени от първите международни изложби в София в началото на ХХ век, трети са попаднали в колекцията, след като са били наградени в конкурсите на Международното триенале на реалистичната живопис в София през втората половина на миналия век, четвърти са подарени от творците, гостували в България. Сред авторите са Чезаре Бертолоти (1854 – 1932) – Италия, Пиер Алари – Франция, Людвиг Дил (1848 – 1940) – Германия, имена от Япония и Турция, Египет, Русия, Унгария, Испания.

Картините отразяват различния поглед към природата. Първоначално, през XVI век, тя представлява израз на човешката душевност. В по-късни години пейзажът става самостоятелен жанр в изкуството, преминавайки през почти всички стилове – от картините тип „пощенска картичка” през импресионизма, експресионизма до деконструктивистките течения на XX век. В наши дни темата как художникът възприема природния свят е и своеобразно намигане към актуалните проблеми на екологията.

Всяка национална цялостност е космо-психо-логос, т.е. единство на природата, националния характер и логиката на мисленето,” отбелязва писателят и културолог Георги Гачев, отделил голямо внимание на природата в литературата.

Пейзажът има хилядолетна история и се явява един от основните жанрове на световното изкуство. Пейзажните композиции включват и елементите на „вечното“ – планини, реки, морета, и признаците на мимолетното – цветя, дървета, състояния на небето. Пейзажното изкуство не само представя различни страни и континенти, но изразява и философията, знанията, стремежите на хората и времето, през което е създадено, разказват организаторите.

Тематично, изложбата „Пейзажът” е и знак на присъединяването на НГЧИ към стремежа за разрешаване на екологичните проблеми на съвременния свят.

Национална галерия за чуждестранно изкуство

пл. „Св. Александър Невски”, ул. „19 февруари” № 1

тел.: 988 49 22, 980 72 62; ел.поща: ngfa@abv.bg

www.foreignartmuseum.bg

работно време:

понеделник – неделя от 11.00 до 18.00 часа

почивен ден – вторник

Share Button