Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ненадминатият майстор на шпионски романи Джон льо Каре се завръща на 14 октомври с трескав, изтъкан от съспенс трилър за мръсни пари и още по-мръсна политика!

Izmennik-po-vkusa-ni„Изменник по вкуса ни“ (превод: Венцислав В. Венков, стр. 348, цена 16 лв.) ни среща с влюбената двойка идеалисти Пери и Гейл, докато са на почивка в луксозен курорт в Антигуа. Там те неволно се запознават с руски олигарх, перач на пари, който ги въвлича в пъклените си планове за предателство и бягство. Така безхитростните романтици се превръщат в пионка в една смъртоносна игра, чийто изход зависи от победителя в суровите междуособни битки на британските тайни служби.

В продължение на близо половин век безграничното въображение на Джон льо Каре хипнотизира милиони читатели и зрители по всички краища на света. Залавяйки се за внушителни теми като механизмите на Студената война, горчивите плодове на колониализма и размириците в Близкия изток, писателят „изобрети“, обогати и преоткри шпионския трилър, маркирайки жанра с брилянтно заплетени фабули и психологическа сложност.

Книгата

Двама влюбени си почиват на карибски остров, където случайно се запознават с тайнствен руски олигарх, специалист по пране на пари. Той търси контакт с британските разузнавателни служби, за да им продаде тайните си и след това да се укрие, тъй като негов близък приятел е убит от руската мафия. Следват типични за стила на Льо Каре перипетии и интриги в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

Книгата попада в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ още през първата седмица след излизането си, а вестник „Вашингтон Поуст“ пише: „Ако някой тази година е написал по-добър трилър, нека ни го покаже“.

Авторът

Джон льо Каре (р. 1931 г.) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. Романите му се отличават с високата си литературна стойност и в тях авторът разглежда основни морални ценности през призмата на патриотизма, шпионажа, целта, оправдаваща средствата. Льо Каре се прочува като върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита в наши дни от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.

Share Button