Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

ardaНационален  За пета година любители на каяка в бързи води от цялата страна ще се съберат на национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“.

Национален  За пета година любители на каяка в бързи води от цялата страна ще се съберат на национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“.Събитието ще се проведе от 6 до 8 септември 2013 г. на река Струма, където този спорт може да се практикува целогодишно, а мястото е предпочитано от всеки любител на бързите води.
Както всяка година, каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите и обмяна на опит между клубовете от страната. През дните на събора се провеждат множество спускания, както и кратки демонстрации на различни техники за управление на каяк.
Специално внимание ще бъде отделено и на най-малките ентусиасти, които с всяка изминала година увеличават броя си и все по-често се включват в спусканията.
Надпреварата на специално изграденото за целта слаломно трасе ще се проведе в събота 07.09.2013 след официалното откриване на събора. Вечерта ще се проведе награждаването, което ще бъде придружено с парти.
Националният събор се организира от Българското каяк общество и е подкрепено от клубовете по рафтинг. Сдружението е създадено с цел да развива каяка в бързи води и да се грижи за реките, в които се практикува. БКО организира както курсове за обучение, така и информационни кампании за популяризирането на спорта и реките. Единствено по рода си за територията на България, то все по-често взима отношение по наболели въпроси, свързани с поддръжката и експлоатацията на реките ни. Един от последните такива проблеми е chepinska_rekaрешението на Министерски съвет да класифицира р. Арда като обект от национално значение. Така на практика България остава без нито един непокътнат каньон и го подарява на чужди интереси, свързани с производството на енергия. Участъкът, дълъг близо 40 км., е в „Натура 2000“ и това решение показва явната липса на морал у хората, унищожаващи природните ни ценности.
Всеки един, който посещава реки и водоеми, знае, че те са огледалото на една държава. Българското каяк общество не може да се примири със ситуацията от последните години и прави всичко възможно за подобряване на условията и запазването на реките. Не малка роля в тази дейност има и националният събор, защото събира всички привърженици от цялата държава и показва, че те не са единици, а голяма група от хора, пръснати по всички крайчета на страната.
Share Button