Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На 28 октомври 2013 г. на българския литературен пазар излиза един от най-представителните за творчеството на Мишел Уелбек романи!

Център на „По-широко поле за борбата“ (превод: Красимир Кавалджиев, стр. 128, цена: 10 лв.) са горчивите размисли на безпомощен социален аутист, един почти анонимен експерт по информатика, чиято депресия постепенно се задълбочава. И тук Уелбек приковава вниманието на читателя с парливата си ирония, в която прозира упрек към дехуманизираното либерално общество, издигащо в култ борбата за материални придобивки и сексуалната надпревара.

   Мишел Уелбек е един от най-дискутираните и най-превеждани съвременни френски автори, носител на престижната награда „Гонкур“ за 2010 г. Стилът му отдавна скандализира и поражда страстни реакции и коментари заради оригиналните, често парадоксални постановки, дръзкия, политически некоректен език и песимизма за съдбата на човешката цивилизация. Освен че е радикален критик на капитализма, маскиран като демокрация, Уелбек успешно съчетава самоличностите на романист, поет, есеист и режисьор.

Po-shiroko-pole-za-borbataРоманът

Почти анонимният специалист по информатика, от чието име се води разказът, е дълбоко нещастен. Той е самотен, почти без приятели и не привлича жените. Задълбочаването на неговата депресия е недвусмислен упрек към дехуманизираното ни либерално общество, издигащо в култ борбата за материални блага и сексуалната надпревара.

В абсолютно либералната икономическа система някои трупат несметни богатства, други са обречени на безработица и мизерия. В абсолютно либералната сексуална система някои водят разнообразен и вълнуващ полов живот, други са осъдени на мастурбация и самота. Икономическият либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото. По същия начин сексуалният либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото.

Авторът

Мишел Уелбек (род. 1956 или 1958 г. според самия него) е добре известен на българската четяща публика. Скандален и неочакван в живота и в творбите си, той пленява със саркастичното си чувство за хумор. Уелбек съчетава самоличностите на романист, поет, есеист и режисьор. Автор е на есе за Х. Ф. Лъвкрафт и на книги с поезия. Романите му „По-широко поле за борбата“, „Елементарните частици“, „Платформата“, „Възможност за остров“ и „Карта и територия“ го налагат като един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели. Романът „По-широко поле за борбата“ (1994) е емблематичен за творчеството му.

Share Button