Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Father_00_300dpi

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди. Най-новата от тях е Първа награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго – 2013. Фестивалът има 31-годишна история и е първият със състезателен характер за анимационни филми за деца в САЩ. Това е и единственият детски фестивал в света, признат от Американската филмова академия – прожекцията на „Баща” в Чикаго беше премиерата на филма в Северна Америка и първата му награда там.

Режисьор на „Баща” е Иван Богданов. Петима режисьори-аниматори работят по различните лични истории, записани от Диана Иванова. Филмът е продуциран от Мария Станишева, Compote Collective, в копродукция с Bonobostudio, Хърватска и Eyecatch Productions, Германия и е създаден с подкрепата на Фондация „Роберт Бош“ като носител на Наградата за копродукция на фондацията за 2010 г. „Баща” е купен за излъчване от Arte/ZDF, HTV 3 и KlasikTV.

На 55-ия Международен фестивал за документално и анимационно кино в Лайпциг филмът участва в конкурсната програма и печели най-важната награда – „Златен гълъб” (The Golden Dove). Ето какво сподели журито на анимационния конкурс: „Щастливи сме, че можем да връчим тази награда не само на един режисьор, но и на цяла група от творци. „Баща” на Иван Богданов, Мориц Майерхофер, Велико Попович, Аспарух Петров, Росица Ралева и Димитри Ягодин, използва по деликатен начин документалния материал и изключително ефектно преплита различните анимационни стилове в едно цяло, за да предаде разочарованието от предателството от страна на родителя. Това творческо сътрудничество представя свеж подход към създаването на документална анимация и разширява възможностите за развиване на формите.

Следващото фестивално участие на „Баща” е на Международния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран във ъсометражно кино в Глазгоу (февруари) и в Ландсхут, Германия (март).

Франция (31 януари-8 февруари 2014). След това са филмовите фестивали за к

Share Button