Cherga BG

Музика за Музея – концерт на Етнографския музей

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

„Музика за Музея“ – 2 октомври, Зала България, 19:00 часа

ИЕФЕМ – БАН, съвместно с Национален институт „Софийска филхармония“, организира благотворителен концерт в рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Каузата е създаването на Образователен център на Националния етнографски музей. Софийската филхармония предоставя Зала България напълно безвъзмездно за каузата. Без хонорари ще участват и едни от най-добрите изпълнители на български народни песни, танци и съвременни групи с етно звучене.

В “Музика за Музея” ще се включат: Бистришките баби, Ансамбъл Чинари, Нина Николина, Космическите гласове – Ваня Монева, Булгара, Етнотикс, Оратница, Магдалена Петрович (виолончело), Гром Падина, Ива и Ева Валентинови, Диджей Дхарба и приятели

Концерт с такова съчетаване на изпълнителите се организира за първи път в Зала България.

След 10-месечна кампания  средствата, необходими за ремонт на трите помещения за Образователен център на Националния етнографски музей са събрани. Готов е архитектурният проект. Остава да се съберат 33 000 лева за обзавеждане и оборудване на трите помещения в сградата на Княжеския дворец.

В центъра ще се провеждат част от часовете в училищните програми. Деца и възрастни ще могат да се научат на някои от традиционните български занаяти и практики – грънчарство, тъкачество, везба, приготвяне на обредни хлябове и ястия, и други. Учениците ще се запознават със занаятите, обредите, музиката и символите на различните националности и етнически общности.

Билетите за “Музика за музея” се продават на касата на Зала България, а от понеделник и в мрежата на EVENTIM, на цени от 10, 12, 15 и 20 лв.

Биляна Котева

Add comment

− 3 = 1