Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Историческият музей на Перущица е призван да събере и подреди не само историята на града, а в оригинална форма да освети, осмисли и широко да популяризира артефактите, преданията и документите от хилядолетното минало на района между легендарната тракийска Бесапара на северозапад и могъщите мегалитни комплекси от древни скални светилища по склоновете на Родопите на юг. Негови обекти са не само легендарният храм на героизма от Април 1876-а „Св. арх. Михаил“, възрожденското училище „Св.св. Кирил и Методий” (Дановото училище),  раннохристиянската Червена църква и самата музейна сграда. Мисията на музея е да извади от забравата стари поселища, емблематични тракийски могили и знаменателни храмове още от първите християнски векове като открива и утвърждава хилядолетната приемственост в духовния живот на местното население.

В древността селището е обхващало обширна територия, а градският живот е бил толкова развит, че дори и в епохата на Османската власт е било наричано Кючук Стамбул (Малкият Истанбул). Свидетелства от блясъка му могат да се видят до днес в музея и околностите.

Първите заселници в района са траките. Останки от тяхно селище, датиращо още от каменната ера (ок. 7000 г. пр. Хр.), са разкрити около карстовия извор Пастуша. В същия район има 29 тракийски могили. Броят им е впечатляващ, но още по-впечатляващи са артефактите, открити в тях. Достатъчно е да се споменат 16-те богато украсени колесници, намерени около Духова могила. Самата могила е част от древен сакрален комплекс, който не загубва значението си през християнската епоха. Точно над Могила през IV век е издигната уникалната раннохристиянска църква, наричана „Св. Богородица“ или Червената църква. Близо до двата обекта има мощен извор – някогашният Свещен извор на Драговец, както някои наричат средновековния град в този район.

По линията Духова могила – Червената църква – Паметника на трите поколения в родопските склонове се открояват древни мегалитни комплекси. Функционирали векове наред като религиозни центрове, днес Орли камък, Манастирски Скали, Светото място и други подобни комплекси привличат любителите не само на културния туризъм, а и на алпинизма и природата. Екопътеките, които свързват някои от обектите, предоставят необичайни и вълнуващи гледки – както към миналото, така и към природното великолепие.

Културните събития и атракциите, които музеят предлага, включват още: представяне на съвременни произведения на изкуството в Галерията на Дановото училище, на известни учени в залите на същото училище, една от които е оборудвана като Музей на писмеността, детска лятна „Художествена академия“, анимиране на уникални за района обичаи – като Къпанките на Ивановден, дегустация на прословутите местни вина – в близост са избите на Брестовица и „Вила Юстина“. Организират се и разнообразни концерти.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

Share Button