Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Надарен с прекрасна природа и богата културна история, Панагюрище се гордее и с един от впечатляващите музеи в България. Той представя културно-историческото наследство с висока стойност, ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. “Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин”, казва доц. д-р Атанас Шопов, директор на музея.

Отделите в музея са: Археология, Етнография, Българските земи XV- XIX век, Нова история, Най-нова история и Природонаучен. Към музея има специализирана библиотека с над 8000 тома научна литература – старопечатни книги и периодични издания.

В модерна зала трезор в двора на музея ще видите копие на световноизвестното Панагюрско златно съкровище, доказателство за високата култура на траките. Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора-ритон и ритони с общо тегло от 6 кг. 164 гр. Върху съдовете са изобразени митологични сцени.

Посетителите на музея ще научат много за периода на Възраждането, за участието на панагюрци в борбата за национално освобождение и в Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Особено място е отделено на подготовката за участие в Априлското въстание, в чието организиране и ръководене панагюрци имат водеща роля. Проследено е и забележителното развитието на просветното дело в града.

Етнографска експозиция, която пресъздава градския бит във възрожденския дом, е разположена в Дудековата къща, архитектурно-исторически паметник. Построена 1853-1856 г., тя е била собственост на търговеца Петър Дудеков, убит от турците при потушаване на Априлското въстание. С въстанието е свързана и Тутевата къща, тъй като то е обявено именно тук на 20 април 1876 г. Къщата оцелява и днес е музей.

Къщата-музей на Райна Княгиня, която извезва Главното въстаническо знаме, е също архитектурен паметник. В нея е подредена експозиция, отразяваща живота и делото й. В двора се намира скулптура – надгробие, под което са положени тленните й останки.

Лековата къща е също ценен паметник на възрожденската архитектура. Изключителната й стенописна украса е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. Къщата е посещавана от Апостола на свободата – Васил Левски. В нея отсяда комисията, избрана от Първото велико народно събрание, свикано през април 1876 г.

За развитието на Панагюрската златарска школа гостите на града ще научат в Джуновата къща. В Синята Хаджидимитрова къща ще видят експозицията “Дарение Иван Деянов”, която включва колекции грънчарство, медникарство, златарство, резбарство, художествени произведения и ръкописи.

За рода Дринови и по-специално за делото на бележития български историк, професор и общественик Марин Дринов, разказва експозицията в родната му къща.

Създаден през 1970 г., Природонаучният музей запознава с богатия животински и растителен свят на Средна гора. Изложени са също ловни трофеи от Африка, както и образци на минералите, рудите и скалите от Панагюрския район.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

 

 

 

Share Button