Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Историята на Батак е дълбоко свързана с борбата за освобождение от османско робство. Трагичните събития, свързани с потушаването на Априлското въстание през 1876 г., за които пише тогава американският журналист Макгахан, достигат до целия свят и дават повод на Русия за война с Османската империя.

Повече за тези събития, както и за селището, ще научите в Историческия музей в града, към който са Балиновата и Шаровата къщи. В музея са изложени културни ценности от епохата на Античността, Средновековието, Възраждането, Априлската епопея, Руско-турската освободителна война и следосвобожденския период.

Превърналата се в светиня, църквата костница “Св. Неделя”, е точно срещу музея. Тук при разгрома на Априлското въстание местните жители, в мъки и без вода 3 дни, търсят спасение от турците, но намират смъртта си. Музеят и храмът, превърнал се в своеобразна Голгота, са сред най-посещаваните места в страната.

Етнографската експозиция на музея е разположена в Балиновата къща, архитектурна и историческа културна ценност, образец на традиционната баташка архитектура.

Сбирката разкрива бит, традиции и обичаи в Батак в края на ХІХ в. до средата на ХХ в.

Къщата на известия местен художник Борис Шаров е другият архитектурен паметник. В нея е разположена Библиотеката и изложбена зала „Борис Шаров”, в която се представят временни експозиции от фонда или гостуващи изложби.

 

 

Share Button