Монета от 100 лева пуска БНБ за Благовещение

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zlatna moneta Blagovestenie disainЗлатна възпоменателна монета с номинал от 100 лева, посветена на Благовещение, ще бъде пусната в обращение от понеделник. По традиция БНБ пуска възпоменателни монети с християнска тематика. Тази година избраната тема е Благовещение, припомни главният касиер на Централната банка Стефан Цветков.

Винаги на страницата на БНБ провеждаме определени гласувания за теми на монети, и именно такава една монета на миналогодишното гласуване имаше над 81% одобрение, допълни той.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка. На обратната страна е изображение на Богородица и Архангел Гавраил, който й съобщава  вестта за светото зачатие.

Монетата е направена от злато с най-високата възможна проба и е определена за инвестиционно злато. Тя ще се продава на касите на БНБ на стойност 920 лева без ДДС. Тиражът й е 2 000 броя. Златната монета тежи 8.64 грама, с диаметър 24 мм и се издава в тираж 2000 броя. Художественият проект е на Пламен Чернев и Преслав Чернев. Изработена е в Монетния двор на БНБ.

Благовещение, или Благовец, е един от 12-те най-големи християнски празници. Той се чества още от III век под различни имена – Христово зачатие, Благовещение за Христа, Начало на изкуплението и др. В своя беседа архиепископът на Александрия Свети Атанасий Велики (IV в.) пише, че това е пръв и особено почитан сред празниците. От VII век църквата определя 25 март за Ден на Светото Благовещение на Пресвета Богородица и днес той се празнува от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Share Button

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *