Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

BeFunky_The-Reluctant_Revolutionary-3.jpgВ Дома на киното представиха филма „Неохотният революционер“ от документалната програма ХОТ ДОК на Международния кинофестивал „Милениум“. Филмът е производство на Великобритания – Ирландия, 70 минути, с режисьор Шон Макалистър.

Неохотният революционер” разказва за Арабската пролет в Йемен, видяна през очите на екскурзовода Каис. Младият мъж е настроен скептично към промените в страната си, но по време на заснемането на филма променя убежденията си.

Темата за Арабската пролет, довела до падането на старите режими в арабския свят, е обширна, сложна и трудна за синтезиране в рамките на един документален филм.

Режисьорът Шон Макалистър избира да подходи към нея като я анализира през очите на един човек – героя на филма Каис. За успеха на този подход е важен изборът на този герой и Макалистър се справя отлично, като се спира на Каис – той притежава кинематографичен чар, оригинален и прям изказ, непосредствен е, не изпитва страх от камерата. Режисьорът има опит и развит нюх в това отношение. В предишните му филми герой на филма отново е един човек.

Макалистър скъсява дистанцията между камерата и обекта си, като става част от света на героя. Каис е екскурзовод и режисьорът се включва в туристическата група, която той води. Минималният екип, използван за заснемането на филма също е ключов инструмент за постигане на непосредственост и в крайна сметка за приближаване до търсената истина, която е крайна цел на документалното кино.

Режисьорът познава политическите сътресения в арабския свят. През 2005 година заснема „Пианистът от Багдад”, отличен със специалната награда на журито на фестивала Сънданс. Така с началото на Арабската пролет той се насочва към държава, която все още е спокойна – Йемен, като предчувства, че и там вълната на промяната няма да закъснее. Инстинктът му не го подвежда и с началото на снимките на филма размириците в големите градове започват.

Неохотният революционер“ е пример за отлично документално кино, който при това разкрива техниките за създаването му.

Това е петият филм на английския документалист Шон Макалистър, познат на българската публика с филмите „Пианистът от Багдад” 2005 и „Токио – история на любов и омраза” 2009.

Международният филмов фестивал „Милениум” е създаден от Любомир Георгиев и Златина Русева през 2009-та година в Брюксел и е единственият световен кинофестивал, посветен на Целите на хилядолетието – независима инициатива, подкрепена от ООН и много други международни и европейски организации. Той поставя акцент върху работата на независими кинотворци, които обръщат специално внимание на значимите обществени промени в съвремието ни.

.

Share Button