Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

orhidei_1
снимка от спектакъла “Орхидеи”

Между 1- 11 юни ще се проведе 23-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Това  е най-мащабният международен театрален форум в България, провеждан ежегодно в началото на юни в морската столица

Фестивалната програма се стреми да покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, както и интересни международни трупи, специално поканени за фестивала.

В международната програма са включени отличени спектакли от Европа, показващи различните лица на съвременния театър.

За пръв път в България ще гостува спектакъл на носителя на европейската награда «Нови театрални реалности» Пипо Делбоно – „Орхидеи”.

Чешкият театър е представен със зрелищния документален спектакъл „60-те: Златните години” на режисьора Ян Микулашек. Той разказва за живота на кинорежисьора Павел Юрачек и печели наградата за най-добър чешки спектакъл за 2013 г.

Съвременният танц и граничните театрално-танцови форми са представени през холандското представление “Жизнено пространство“, вдъхновено от филмите на Бъстър Кийтън и отличено с 4 награди за «най-добър спектакъл» в Холандия, както и танцовия дует „Дистанция“ на Луис Марафа и Антонио Кабрита с номинация за най-добра хореография в Португалия.

Всички международни събития са с осигурен превод на български език.

В програмата на фестивала са включени и театрални продукции, излъчвани по сателит, от програмата на „Национален театър Лондон на живо“  – копродукцията с Бродуей върху класическия роман на Джон Стайнбек „За мишките и хората” с участието на холивудската звезда Джеймс Франко („127 часа”, „Милк”) и най-новата пиеса на знаменития британски драматург Том Стопард („Розенкранц и Гилденстерн са мъртви”, „Влюбеният Шекспир”).

Пълната програма може да бъде разгледана на уебсайта на фестивала:  www.theatrefest-varna.org

За тези от Вас, които няма да могат да стигнат до морската ни столица, благодарение на подкрепата на Столична община, част от международните спектакли ще се играят и в  София.

 «Орхидеи», «Жизнено пространство» и «Дистанция»  ще бъдат показани в рамките на платформата Световен театър в София. Нейният афиш ще бъде завършен от гостуването на театър «Мюнхнер камершпиле» със спектакъла «Юда» от Л. Векеманс, осъществен в партньорство с Гьоте институт.

Share Button