Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Прочутият бас ще пее на сцената на Софийската опера, в ролята на Алидоро, на 7 октомври, от 19:00 часа.

 

Чисто музикално Росини никога не се свени да напише най-сложните пасажи – колоратури, на които е способен както за природно подвижният лек сопран, така и за най-тежо подвижният глас – бас. Арията на Алидоро „ Там от небето“ ( La del ciel) е едно от възможно най-трудните произведения за бас, бас-баритон в световната оперна литература.

“Тя е причината, още от студентските си години, да се влюбя музикално в този образ и въобще в творчеството на Росини. Щастлив съм, че с труд, обич и вдъхновение ми се удава да я изпълнявам на едно добро, световно ниво. И съм благодарен, че съм канен да я изпълнявам. Защото Софийска опера, респективно публика търси това заглавие, и то често е включено в сценичният й реоертоар от прозорливият й директор, Академик Карталов”, заявява Цонев.

И допълва още:

“Моите задачи за този сезон отново са обвързани главно с Опера Бон и Софийска Опера. В Бон оперният и програмен директор залага на позабравени бисери на оперната литература както и на съвсем съвременни такива. “Екнатон“ на Филип Глас, в която ще пея на акадски, арамейски, египедски и немски езици. „Призрачният рицар“ Дж. Рейнолдс, опреличавана на „Хари Потър“ за оперна сцена. Като романтично- реалистичният шедьовър на Херман Волфганг фон Валтерсхаузен, по Балзак „Полковник Шабер“. Както и класическите „Сватбата на Фигаро“, „Триптихът“ на Пучини и др.”

Успех на спектакъла и на новия сезон!

 

Share Button