Cherga BG

Марияна Арсенова: “Когато си влюбен, всичко става лесно”

mariana11Тя e Ким от “Мис Сайгон”, Елена от „Хубавата Елена”, Силва от „Царицата на Чардаша”, Хана от „Веселата вдовица”, Розалинда от „Прилепа”, Марица от „Графиня Марица”. Нейните оперетни превъплъщения са много ярки и запомнящи се. „Красива, елегантна, ефирна, със силно присъствие на сцената, оригинален глас и артистичност” – така я определят музикалните критици и публиката, която пълни салона, при всяко нейно участие в спектакъл. Тя е Марияна Арсенова, една от примите в Държавния музикален театър „Стефан Македонски”.

Певицата не крие, че има любими роли, на които много държи. През миналото лято дори се е снимала в холивудската продукция „Харпиите”. Заради превъплъщението си като митично същество във фантастичния екшън, Марияна трябвало да изживее не едно притеснение. Първо, цял месец била принудена да ходи с маникюр от 5 см. Направената й ноктопластика й пречела дори да държи приборите за хранене. А удължаването на косата, което се наложило, и коствало още пет часа седене на стола и килограм допълнителна тежест върху главата. Така, с огромни нокти и тежка коса тя се снимала по 12 часа без прекъсване. Тогава разбрала, че обича повече театъра и той е нейното призвание.

Марияна е човек, който постига сам целите си. Завършила е Музикалната академия и е приета за солистка в Старозагорската опера. По-късно се явила на конкурс в Държавния музикален театър за централната роля от постановката „Хубавата Елена”. За нейно най-голямо учудване е одобрена. Оттогава е на софийска сцена. Музиката за нея е живот, уважава всеки жанр в тази област, стига да е поднесен интересно и изпълнителят да е талантлив. mariana15
Смята, че преди години би се замислила, ако е изправена пред драматичния избор кариера или любов. Сега е убедена, че ако изкуството и любовта са истински, те изобщо не могат да си пречат, напротив, ще вървят ръка за ръка. „Когато човек е влюбен, всичко става някак по-лесно.“ Всяка роля за нея е една малка любов, дори и да си остане само на сцената. Разбира се, чувства, породили се по време на репетициите, могат да прераснат и в живота. „Такива примери има много” – усмихва се певицата. Като я наблюдава, човек е убеден, че има много поклонници. Красива, нежна, млада. Всеки би се изненадал, като разбере, че тази крехка жена има дъщеря студентка. Обикновено двете ги възприемат като сестри. Дори състудентите на дъщеря й не могат да повярват, че крехката жена на сцената е нейната майка.

Като всеки човек е имала в живота си и драматични моменти. „Казват, че времето лекува. Аз пък смятам, че по-скоро то тушира страшната болка, от която физически се задушаваш. Единственият начин да изплуваш е да се заемеш с нещо ново, за да усетиш, че още си жив” – е жизнената философия на примата.
mariana12
Марияна е прекалено критична към себе си, казва, че не е еталон на домакиня. Но пък близките й твърдят, че всяко ястие, приготвено от нея, е един истински кулинарен шедьовър. Обича да й бъде чисто и подредено и тъй като няма домашна помощница, сама поддържа къщата си, макар че върши всичко без много ентусиазъм. Но е в стихията си вземе ли в ръка ютия. Гладенето го е издигнала в култ. Освен това е добър домашен майстор. Може сама да сменя електрически крушки, да поставя полилеи, да слага ел.контакти. По душа е истински електротехник. Упорита е и много огнена. Смята, че астралният й знак Дева не й действа така силно, както асцедентът й Лъв. От Девата обаче е взела самокритичността. Влюбена е в професията си и се чувства истински щастлива на сцената. „Заради силните мигове, когато публиката избухва в аплодисменти и те кара да се разплачеш, си заслужава целия труд и всички мъки, които си изживял” – усмихва се Марияна.

Add comment

83 − = 78